Paolo Maldini är en legendarisk fotbollsspelare som spelade som försvarare i italienska Serie A i över två decennier. Hans försvarsspel var en sällan skådad syn. Detta var en tid då de flesta försvarsspelare var brutala och stod för livsfarliga tacklingar.

Maldini gjorde försvarsspelet till en konstform och hans glidtacklingar var estetiskt tilltalande. I hela sin karriär drog han endast på sig ett enda rött kort och han spelade över 1000 matcher.

Paolo Maldini spelade endast för AC Milan under hela sin klubbkarriär. Det är något som är helt otänkbart i dagens fotbollsvärld.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tittar vi närmare på Paolo Maldinis magnifika karriär. Häng med när vi minns den mest graciösa försvarsspelaren någonsin.

Paolo Maldini Klubbkarriär | Paolo Maldini Milan

Paolo Maldini räknas som en av tidernas bästa försvarare någonsin. Hela hans professionella fotbollskarriär spenderade han i den italienska klubben AC Milan. Det finns ingen spelare som har en större koppling till klubben Milan. Paolos pappa Cesare spelade också i Milan och var lagkapten under 60-talet. Paolo själv startade sin karriär i Milans knattelag och trots pappa Cesares stora skor att fylla så lyckades sonen Paolo till och med överträffa honom.

Paolo fick tidigt chansen och blev ordinarie vid 17 årsåldern. Han började som högerback men flyttades snabbt över på vänsterbacken. Milan hade haft några sämre år med nedflyttning till Serie B men nu hade Berlusconi tagit över och Milan var på väg in i en storhetsperiod.

Med en italiensk stomme med Franco Baresi, Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta, Paolo Maldini kryddat med holländsk offensiv i Gullit och Van Basten dominerade Milan både i Europa och Italien. Det blev fyra ligatitlar och 3 Champions League/Europacupen titlar under denna era. Utklassningen av Barcelona med 4-0 i Champions League finalen 1994 var den stora höjdpunkten.

3

Efter denna fina period i Milans historia blev det några sämre år igen då Milan gick igenom en föryngringsprocess. Kaptenen Franco Baresi slutade och Paolo Maldini som nu var en av dem erfarna tog över kaptensbindeln. 

Under Ancelottis ledning så var Milan tillbaka i toppen igen. Milan vann två Champions League och en Serie A titel med Paolo Maldini som mittback nu. Han kamperade ihop med Alessandro Nesta i mittförsvaret och försvaret var ramstarkt.

Paolo är den spelare som spelat flest matcher för Milan någonsin. Han är även spelaren med näst flest matcher i Serie A genom tiderna. Paolo Maldini spelade 25 år i Milans A-lag och lade skorna på hyllan vid 40 års ålder 2009. 
 

Paolo Maldini Idag | Maldini Sportchef

2

Paolo Maldini har alltid varit starkt förknippad med AC Milan och det var många som höjde på ögonbrynen när han inte fick en roll inom klubben efter att han lagt skorna på hyllan.

Det var först under 2018 som Maldini gjorde comeback i Milan. Han tog över som sportchef och delade den uppgiften med hans gamle lagkamrat Zvonomir Boban. Det var ett Milan på dekis och de hade en kolossal uppgift framför sig. Under Maldinis ledning har Milan gått från att vara utskämda till att närma sig toppen igen.

Milan har valt att satsa på unga talanger kryddat med ett par erfarna spelare som Zlatan och Simon Kjaer. AC Milan är tillbaka där de ska vara och mycket av det är Maldinis förtjänst.

Milan har nya amerikanska ägare och Maldinis närvaro gör att klubben ändå styrs av en person som haft Milan i sitt hjärta under hela sitt liv.

För mer bet titta in på vår hemsida.

Maldini Fru | Cesare Maldini | Daniele Maldini Son

1

Paolo Maldini är gift med tidigare venezuelanska modellen Adriana Fossa. De träffades på en nattklubb när dem båda var 19 år gamla. Efter ett par års dejtande valde dem att gifta sig 1994. Tillsammans har de sönerna Christian och Daniel.

Både Christian och Daniel startade sina fotbollskarriärer i Milan. Christian som är den äldre gick i pappas fotspår och spelar som försvarare. Han är inte riktigt lika bra som pappa var och spelar nu i Serie C med Pro Sesto.

Daniel Maldini är den större talangen och har precis slagit sig in i Milans A-lag. Daniel spelar som anfallare och gjorde nyligen sitt första mål för klubben i Serie A.

Som tidigare nämnts så var även Paolos pappa Cesare Maldini en framgångsrik spelare. Både Paolo och Cesare var kaptener för Milan när de vann Champions League/Europacupen.

Paolo Maldini Lön | Paolo Maldini Net Worth

Paolo Maldini spelade i över 25 år för en av världens största klubbar. Det var inte lika stora pengar som cirkulerade inom fotbollen som idag men vi kan anta att Maldini samlat på sig en substantiell förmögenhet.

Obekräftade uppgifter gör gällande att Maldini har en uppskattad förmögenhet på 25 miljoner dollar. Maldini gör även succé som sportchef i Milan och han kan nog förvänta sig en rejäl lökeökning vid nästa kontraktsförhandling.

4

Paolo Maldini Titlar | Paolo Maldini Statistik 

Klubbtitlar : 25

  • Serie A: 1987–88, 1991–92, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1998–99, 2003–04
  • Coppa Italia: 2002–03
  • Supercoppa Italiana: 1988, 1992, 1993, 1994, 2004
  • Europacupen/UEFA Champions League: 1988–89, 1989–90, 1993–94, 2002–03, 2006–07
  • European/UEFA Super Cup: 1989, 1990, 1994, 2003
  • Intercontinental Cup: 1989, 1990
  • FIFA Club World Cup: 2007

I landslagströjan spelade Paolo Maldini i fjorton år men han var inte lika framgångsrik där. Det var nära ett par gånger men det slutade i fruktansvärd besvikelse. 1994 förlorade Italien VM-finalen på straffar. Lika jobbig var förlusten i EM-finalen 2000 då man förlorade i förlängningen.

Spana in odds fotboll på 888sport.

Paolo Maldini FAQ

När är Paolo Maldini född?

- Han är född den 26 juni 1968.

Hur lång är Paolo Maldini?

- Maldini är 186 cm lång.

Vad var Paolo Maldinis smeknamn?

- Maldini kallade för "Il Capitano" (kaptenen).

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 30:e November 2021