Sveriges skidskyttar inom damsidan har aldrig varit så bra som dem är nu. Mona Brorsson blev precis uttagen i den svenska truppen som ska till OS efter stenhård konkurrens. Hon är inte den bästa i laget men hon är utan tvekan att räkna med när det kommer till kritan.

Hon är den mest erfarna i det svenska landslaget med över tio års erfarenhet som professionell skidskytt. Hon har även medaljer från både olympiska mästerskap och världsmästerskap.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Mona Brorsson. Häng med när 888sport tittar närmare på rutinerad skidskytt!

Mona Brorsson Skidskytte

Mona Brorsson har haft en lång karriär inom skidskytte. Nu har hon dock passerat 30 strecket men hennes resultat i världscupen har faktiskt bilvit bättre i år trots åldern.

Sina framgångar i skidskytte har hon endast haft tillsammans med lagkamraterna i stafetter. Individuellt har hon inte rönt lika stora framgångar. Men det ändrades för bara några veckor sedan när hon tog sin första pallplats någonsin i världscupen.

Det var hennes 202:a världscupstart och hon förtjänade verkligen sin bronsplats då hon varit så nära flera gånger om under karriären. Hon ligger just nu på en fjortonde plats i den totala världscupställningen och det är hennes bästa placering någonsin.

Spana in biathlon odds på vår hemsida.

Mona Brorsson 1

Mona Brorsson OS

Mona har silver med stafettlaget i både OS och VM. Men hon är inte alls lika självskriven i laget som tidigare.

Mona Brorsson blev till slut uttagen till skidskyttelandslaget som ska representera Sverige i OS. Det var efter mycket om och men som det blev officiellt. 

Till en början var det endast systrarna Öberg, Linn Persson och Anna Magnusson som hade blivit uttagna. Det var två platser vakanta och striden stod mellan Mona Brorsson, Johanna Skottheim och Stina Nilsson.

Det hela avgjordes i en stafett i världscupen. Alla tre var med i stafettlaget och kampen mellan dem gjorde att alla presterade på topp. Sverige kom överraskande tvåa. I slutändan var det Stina Nilsson och Mona Brorsson som fick chansen att åka till OS.

Tidigare har ju Mona varit en med i kvartetten som representerar Sverige i damernas stafett. Men Elvira Öbergs stora utveckling i år har gjort att tre personer är helt självskrivna i laget. De är Hanna Öberg, Elvira Öberg och Linn Persson. Den fjärde platsen har stått mellan Anna Magnusson och Mona men det känns som att Magnusson är före i nuläget.

Mona Brorsson 2

I världscupens första stafett i Östersund var det Mona som fick chansen. Sverige tog en tredje plats men Brorsson tappade nästan två minuter. I nästa stafett blev Mona utbytt och Anna Magnusson tog hennes plats.

Det slutade med svensk seger och ett väldigt bra lopp från Anna Magnusson. Det gör att hon är favorit till den fjärde och sista platsen i stafettlaget. Om Mona Brorsson skulle få chansen så vet vi att hon kommer ge sitt allt som hon alltid gjort.

Mona Brorsson Pojkvän | Mona Brorsson Gustav Larsson

Mona Brorsson är sambo med Gustav Larsson. Gustav är vallare för skidskyttelandslaget och de båda delar kärleken för skidskytte.

Brorsson har tidigare pratat om hur mycket Gustav stöttar henne och i och med att han också har så bra insyn i sporten kan komma med goda råd som kan hjälpa henne.

Mona Brorsson 2

Mona Brorsson Lön | Mona Brorsson Förmögenhet

Skidskytte är en väldigt lukrativ sport om man är framgångsrik. Det är väldigt prestationsbaserat där de 20 bästa i en världscuptävling får prispengar.

Säsongen precis innan covidpandemin tjänade Mona Brorsson drygt 350 000 kr i prispengar. Hennes placeringar de senaste åren har varit ganska liknande och hon har nog legat i den prispengar nivån. Men i år slog hon till med en tredje plats vilket bara det ger 90 000 kr. 

Som ni märker så är det inte några hutlösa summor som Mona Brorsson tjänar på sin skidskytte. För att allt ska gå runt så får hon också sponsorkontrakt från företag som bland annat Aircoil och Peltonen.

Kolla in liveodds på massvis med sporter på 888sport.

Mona Brorsson Instagram | Mona Brorsson Twitter

Mona Brorsson 4

Mona Brorsson är en erfaren skidskytt med medaljer i både OS och VM. Hon har varit i blickfånget hos den svenska publiken en längre tid och det gör henne väldigt populär på sociala medier.

Hon delar med sig av massor av bilder från sitt privatliv och även tränings- och tävlingsbilder från skidskyttet. Mona har över 21 tusen följare på instagram. Om du vill följa Mona Brorsson på Instagram så heter hon där @monabrorsson

Mona Brorsson har också ett twitterkonto med samma handle @monabrorsson 

Mona Brorsson | FAQ  

Hur gammal är Mona Brorsson?

- Hon är född den 28 mars 1990.

Hur lång är Mona Brorsson?

- Hon är 167 cm lång.

Var bor Mona Brorsson?

- Mona Brorsson bor i Östersund tillsammans med pojkvännen Gustav Larsson

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 23:e Januari 2022