Marit Björgen är en av tidernas bästa längdskidåkare. Hon avslutade karriären för några år sedan som kanske den bäste världen någonsin skådat. Hon är född i Norge och vi svenskar har ofta fått se våra svenska stjärnor besegras utav omutlige Marit.

Under hennes år som professionell har hon slagit massvis med rekord. Hon är längdskidåkaren med flest segrar någonsin i världscupen. Björn Dählie hade det tidigare rekordet med 46 vinter. Björgen slog inte bara det rekordet utan hon pulvriserade det med sina 114 vinster.

Hon har även flest medaljer i vinter-OS inte bara när det kommer till längdskidåkare utan alla atleter med sina 15 medaljer. Hon lade skidorna på hyllan efter säsongen 2017-2018 efter närmare 20-års tävlande på högsta nivå.

Hon hann även med att ta ett uppehåll mitt i karriären för att föda barn. Marit kom tillbaka efter födseln och vann flera VM och OS-guld vid en ålder på 37-38 år. Det säger allt om hennes storhet och hon kommer alltid kommas ihåg som en av dem bästa någonsin.

 

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Marit Björgen. Häng med när 888sport tittar närmare på en legendar inom längdskidåkning. 

Marit Björgen Skidor

Marit Björgen 1

Marit Björgen började tidigt med längdåkningen men till en början var hon även aktiv i många andra sporter. Som barn spelade hon även både fotboll och handboll. Marit var ett fenomen på snön redan tidigt i karriären och hon förlorade sitt första lopp så sent som i 14-15 årsåldern. 

Björgen debuterade i världscupen 1999 med en 39:e plats i ett sprintlopp som 19-åring. Det var inte nån omedelbar succé för Marit på den största scenen utan hon fick acklimatisera sig de första åren.

När hon väl slog igenom säsongen 02/03 gjorde hon det med dunder och brak och vann hela sprintcupen den säsongen. Inledningsvis i hennes karriär hade hon sina styrkor i sprintlopp och det var där hon excellerade. Men hon utvecklade även sin distansåkning och vann totalcupen säsongen 2004/2005.

Det är nästan ofattbart hur framgångsrik Marit har varit i världscupen. Hon har tagit 118 individuella världscupssegrar och 30 segrar i lag. Utöver det har det blivit många pallplatser också. Det stannar inte här utan Björgen har även varit lika dominant i dem stora mästerskapen.

Spana in betting längdskidor på vår hemsida.

Marit Björgen OS | Marit Björgen VM

Marit Björgen 2

Marit Björgen har deltagit i massvis med mästerskap och har genom åren samlat på sig många medaljer. I OS var det till en början inga utomordentliga insatser från henne. I hennes första två mästerskap tog hon ett silver i vardera. Men i hennes nästkommande tre OS var det inget snack om att hon var bäst.

På dem mästerskapen kammade hon hem åtta guld, två silver och tre brons.

I VM-sammanhang blev det ännu fler medaljer och det är förståeligt då VM går oftare. Under Marits långa karriär hann hon med hela 9 mästerskap. Det blev sammanlagt 26 medaljer där 18 var guld, fem var silver och tre brons. Dessa meriter kommer nog troligen ingen kunna upprepa och Marits bedrifter är helt makalösa.

Marit Björgen Pojkvän | Marit Barn

Marit Björgen har varit tillsammans med Fred Børre Lundberg sedan 2005. Han var också atlet och är en tidigare utövare av nordisk kombination. Fred är också en olympisk mästare samt vm-guldmedaljör.

Han vann OS-guld på hemmaplan i Lillehammer 1994 och följde upp det med ett till i Nagano fyra år senare. I VM-sammanhang blev det tre guld under 90-talet för honom. 

Marit och Fred bor än idag tillsammans och har två barn ihop, Marius och Ola. De bor i Holmenkollen i Oslo.

Marit Björgen Lön | Marit Björgen Förmögenhet

Marit Björgen 3

Nu när Marit Björgen inte längre åker skidor professionellt är det inga prispengar som rullar in från tävlingar. Men efter hennes långa och framgångsrika karriär har hon nog samlat på sig tillräckligt mycket för att kunna leva väl.

Att vara en skidåkare på högsta nivå är ju inte lika lukrativt som att vara en professionell fotbollsspelare. Men är man lika dominant som Marit kan man ändå tjäna stora summor pengar på längdskidåkning. 

Björgen var en av dem bästa i världen i nästan två decennier och tjänade mellan ett till fem miljoner kronor nästan varje säsong i prispengar. Hon uppskattas för närvarande ha en förmögenhet på ungefär 30 miljoner kronor.

Kolla in bet på massvis med matcher på 888sport.

Marit Björgen Instagram | Marit Björgen Twitter

Marit Björgen 4

Marit Björgen är en pensionerad längdskidåkare som var en av dem bästa som någonsin skådats. Hon har många följare på instagram men det är ändå förvånansvärt lite med tanke på det hon åstadkommit i sin karriär.

Trots att hon inte längre tävlar på högsta nivå så gillar Marit att hålla sig i form och det blir mycket träningsbilder.  Marit har över 127 tusen följare på instagram. Om du vill följa Marit Björgen på Instagram så heter hon där @mabjoerg

Marit Björgen har tyvärr inget twitterkonto. 

Marit Björgen | FAQ  

Hur gammal är Marit Björgen?

- Hon är född den 21 mars 1980.

Hur lång är Marit Björgen?

- Hon är 168 cm lång.

Var bor Marit Björgen?

- Marit Björgen bor i Holmenkollen, Oslo tillsammans med sin familj.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 30:e Februari 2022

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag

Superlöftet Linn Svahn