Maja Dahlqvist är en av Sveriges främsta skidåkare. Hon är en sprintspecialist av allra högsta märke. Hon har bjudit hela Sverige på härliga sprinttävlingar med svenska segrar.

Hon är dubbel guldmedaljör i VM-sammanhang och nu siktar hon på OS-guld i årets mästerskap. Hon har sett väldigt bra ut under säsongen och har vunnit hela fyra sprinttävlingar under vintern.

Det gör att hon går in i OS med sitt livs bästa form och kanske kan hon få till den individuella sprinten den här gången också. Tidigare guld har ju kommit i stafetterna.

Nu när Stina Nilsson lagt ner längskidåkningskarriären för en satsning i skidskytte står hoppet till Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. I förra årets VM gjorde dem ingen missnöjd och vi tror på fortsatt fina insatser från de svenska damerna med Maja Dahlqvist i spetsen.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Maja Dahlqvist. Häng med när 888sport tittar närmare på en av Sveriges bästa längdskidåkare!

Maja Dahlqvist Skidor

Maja Dahlqvist 1

Maja Dahlqvist har haft några väldigt bra år i skidvärlden. Hon är en av världens snabbaste skidåkare och är uppväxt i Borlänge.

Hon slog igenom i världscupen säsongen 2017/2018 när hon tog en andra plats i den individuella sprinten. Redan dagen efter fortsatte framgångarna när hon med Sveriges andralag spurtade ner självaste Stina Nilsson.

I år har Maja Dahlqvist varit i superform med massa segrar i världscupen och det bådar för ett gott OS. Båda landsmaninnorna Sundling och Svahn har varit skadade och Sveriges hopp har legat på Maja. 

Hon har verkligen lyft sig i deras frånvaro och har på egen hand haft kvar Sverige på kartan i sprintloppen.

Spana in oddset på många olika OS-tävlingar på 888sport.

Maja Dahlqvist OS | Maja Dahlqvist VM

När det kommer till stora mästerskap är Maja Dahlqvist ett av de stora svenska guldhoppen. Hon har vunnit guld i de två senaste världsmästerskapen. Gulden har kommit i damernas sprintstafett. 

2019 vann hon stafetten tillsammans med Stina Nilsson. I det loppet gjorde Maja en majestätisk avslutning där hon spurtade ner självaste Maiken Caspersen Falla.

2021 bildade hon lag med Jonna Sundling och slutresultatet blev detsamma. Maja Dahlqvist hade överraskande åkt ut i individuella sprintsemifinalen bara några dagar tidigare. Men hon fick sin revansch i stafettfinalen. De svenska tjejerna dominerade det mesta av loppet men blev utmanade på slutvarvet av Schweiz. Den här gången var det inte Maja Dahlqvist på slutsträckan utan Jonna Sundling. Jonna lyckades hålla undan och det blev svenskt guld igen.

Nu är det svenska damlandslaget stora favoriter också i årets OS när det gäller sprintdisciplinerna. I och med att Linn Svahn är skadad till mästerskapet är det inget snack om vilka damer som kommer åka sprintstafetten. Det kommer bli guldmedaljörerna från ifjol.

Maja Dahlqvist gör sitt första OS och kommer också vara en av favoriterna till medalj även i det individuella sprintloppet.

Maja Dahlqvist 2

Maja Dahlqvist Pojkvän | Maja Dahlqvist Kevin Bolger

Maja Dahlqvist har hittat kärleken i den amerikansk sprintkollegan Kevin Bolger. De visade upp sin kärlek för första gången inför förra årets VM i Oberstdorf. 

Det blev en oerhörd snackis då det var mitt under pandemin och det var förbjudet att vara så närgångna som paret var. Maja Dahlqvist hade inte fått någon ordentlig genomgång när det gällde pandemireglerna vid den tidpunkten.

Maja har berättat hur mycket Kevin betyder för hennes åkning då han också är skidsprinter och kan ge bra råd. Bara dagar efter den publika uppvisningen av deras kärlek vann Maja Dahlqvist sprintstafetten. Hon berättade då om hur Bolger hade varit med i hur Maja skulle lägga upp taktiken. Han sa åt Maja vart hon skulle försöka passera sin konkurrent.

Det blev ett lyckat taktikdrag och Maja gick förbi på innern precis på den platsen Kevin Bolger pratat om. Kevin hade faktiskt tagit sig till exakt den platsen under loppet. VI får hoppas att deras taktiksnack fortsätter att betala av sig med svenska guld.

Maja Dahlqvist 3

Maja Dahlqvist Lön | Maja Dahlqvist Förmögenhet

I skidsporter beror lönen ganska mycket på hur man presterar i spåret. Skidåkarnas främsta inkomster kommer från prispengar vid tävlingar. Ju bättre man placerar sig desto lönsammare blir man.

I VM förra året låg prispengarna för ett lagguld på 147 000 kr. Samtidigt gav även skidförbundet en bonus på 150 000 för guld.

Detta gjorde att Maja kunde skrapa hem 148 500 kr då hon delade prispengarna med Jonna Sundling efter deras seger i sprintstafetten.

Kolla in liveodds på massvis med sporter på 888sport.

Maja Dahlqvist Instagram | Maja Dahlqvist Twitter

Maja Dahlqvist är en älskad sportperson i Sverige och det gör att hon är väldigt populär på sociala medier. Om OS:et blir så lyckat som vi tror borde hon spränga 100 000 barriären snarast på Instagram.

Hon delar med sig av massor av bilder från sitt privatliv och även tränings- och tävlingsbilder från skidåkningen. Maja har över 63 tusen följare på instagram. Om du vill följa Maja Dahlqvist på Instagram så heter hon där @majadahlqvist

Maja Dahlqvist har också ett twitterkonto med handle @dahlqvistmaja. Hon har inte varit aktiv där på många år och hon har inte lika många följare där.

Det är självklart lite högre prispengar i mästerskap men det är inte dåligt betalt i världscupen heller. Där ligger prispotten för en första plats på lite över 100 000 kr. Utöver det här så tjänar ju Maja pengar på att göra reklam för företag också. Men för att det ska gå runt för en professionell skidåkare krävs det att man presterar. Det gör Maja.

Maja Dahlqvist 4

Maja Dahlqvist | FAQ  

Hur gammal är Maja Dahlqvist?

- Hon är född den 15 april 1994.

Hur lång är Maja Dahlqvist?

- Hon är 174 cm lång.

Var bor Maja Dahlqvist?

- Maja Dahlqvist bor i en lägenhet i Falun

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 30:e Januari 2022