Linn Svahn är Sveriges framtid inom längdskidåkning. Hon är fortfarande väldigt ung men är redan väldigt meriterad. Hon har sina största styrkor på sprintsträckor.

Linn har vunnit nio världscuptävlingar i sprint på endast två hela säsonger som professionell. Inför förra årets VM var hon Sveriges största hopp i det individuella sprintloppet. Hon var favorit före både Jonna Sundling och Maja Dahlqvist.

Svahn åkte ut redan i semifinalen vilket var väldigt överraskande men vi har senare fått reda på att en axelskada hämmade henne under loppet.

Den axelskadan visade sig vara mycket allvarligare än först befarat och det gör att Linn fortfarande är skadad ett år efter sitt fall. Hon kommer nu börja en lång resa tillbaka mot toppen igen men vi vet att hon är kapabel till detta.

Förhoppningsvis får vi se henne i aktion till början av nästa säsong.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Linn Svahn. Häng med när 888sport tittar närmare på en av Sveriges största talanger inom skidåkning

Linn Svahn Skidor

Linn Svahn 1

Linn Svahn kommer från en familj med flera skidåkare. Hon växte upp i Lycksele och under tonåren prövade hon på många olika sporter som brottning, fotboll, orientering och slalom innan hon bestämde sig för att satsa på längdskidåkning. 

Hon var dominant redan i ungdomsåren och vann nästan alla distanser i Ungdoms-SM i sin åldersklass. Därefter började hon på skidgymnasiet i Lycksele där hon pluggade i två år medan hon bodde kvar i Lycksele. De resterande två åren avslutade pluggade hon klart när hon bodde i Östersund. Hon flyttade till Östersund för att kunna träna med landslaget.

Hon debuterade på seniornivå i slutet på säsongen 2018/2019 där hon slutade på en 21:a plats i fristilssprinten i Falun. Hon fick sin första smak på skidåkning på den högsta nivån och när nästa säsong började exploderade hon direkt.

Hon hade en makalös säsong där hon vann hela tre sprinttävlingar och detta ledde till att hon vann den totala sprintcupen redan i sin första riktiga säsong som professionell. Året därpå var Linn lika överlägsen med 6 vinster trots att Sverige inte deltog i alla tävlingar på grund av pandemin. Hon lyckades ändå placera sig på en tredje plats i den totala sprintcupen.

Spana in odds längdskidor på vår hemsida.

Linn Svahn OS | Linn Svahn VM

Linn Svahn 2

Inför VM 2021 var hon den enskilt största favoriten till individuellt guld i sprinten efter hennes dominans innan i världscupen. Men Linn var med om ett fall inför VM och skadade sin axel. Hennes uppladdning inför mästerskapet var inte optimal men både Linn och det medicinska teamet bedömde att hon kunde medverka i VM. Där blev det endast en elfte plats i sprinten och axeln spökade mer än väntat.

Efter den prestationen petades Linn Svahn från vidare deltagande i VM:et. Sverige vann teamsprinten även utan henne men hon hade garanterat varit med i laget om hon varit frisk. Axelskadan hon ådrog sig förstörde inte bara VM utan också hennes medverkan i årets OS. Det svenska medicinska teamet bedömde att Linn inte behövde opereras och att det räckte med rehab. Linn fortsatte att tävla vilket gjorde att axelskadan förvärrades.

Det var först den åttonde september sju månader efter fallet som beslutet om operation togs. Landslagsläkaren Per "Piggen" Andersson har varit självkritisk till sitt agerande och tar ansvar för sin del i att det här inte hanterades på ett annorlunda sätt. De här kostsamma misstagen har gjort att Linn Svahn missat OS och kommer att få stå över hela säsongen 21/22. 

Förhoppningsvis får vi se henne tillbaka på snön snart och att hon kan delta under nästa säsong.

Linn Svahn Gunde | Linn Svahn Pappa

Linn Svahn 3

Ända sedan Linn slog igenom har det funnits förvirring kring ifall skidlegendaren Gunde Svan är hennes pappa. Så är det självfallet inte och en ledtråd borde ju ha varit skillnaden i deras efternamn där Linn har ett extra h.

Det går dock att förstå att många tror det, då skidtalang ofta går i arv. Vi har många andra landslagsskidåkare som är barn till tidigare proffs. Men Linns pappa Lennart är också en gammal skidåkare och tävlade för Haparanda som junior.

Linn Svahn Lön | Linn Svahn Förmögenhet

Linn Svahns ekonomi har fått sig en törn det senaste året. Det är ganska självklart då hon har varit skadad i nästan ett år och att skidåkare främst tjänar pengar på prestationer i tävlingar.

I skidåkning är det väldigt prestationsbaserat och utövarna har ingen fast inkomst. Men dem bästa kan ändå tjäna stora summor pengar. Linns föregående två säsonger var väldigt lönsamma. Vintern 2020/2021 kom hon in på en fjärde plats när det gäller prispengar bland damerna. Då skrapade hon ihop 568 400 kronor.

Det är en ansenlig summa med tanke på att hon även får bonusar från landslaget och har fina sponsoravtal med företag.

Kolla in liveodds på massvis med sporter på 888sport.

Linn Svahn 4

Linn Svahn Instagram | Linn Svahn Twitter

Linn Svahn är en av Sveriges största framtidshopp i skidåkning och har många följare på sociala medier. 

På hennes instagram delar hon främst med sig av bilder från träningar och tävlingar. Men hon bjuder också på mycket från sitt privatliv. Linn har över 40 tusen följare på instagram. Om du vill följa Linn Svahn på Instagram så heter hon där @LinnSvahn

Linn Svahn har tyvärr inget twitterkonto. 

Linn Svahn | FAQ  

Hur gammal är Linn Svahn?

- Hon är född den 9 december 1999.

Hur lång är Linn Svahn?

- Hon är 165 cm lång.

Var bor Linn Svahn?

- Linn Svahn bor i Frösön tillsammans med föräldrarna Lennart och Linn.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 30:e Januari 2022

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag