José Mourinho har varit tränare i över två decennium och under den tiden har han skapat massvis med vänner och fiender samtidigt som han plockat upp otaligt många titlar som gjort att han är bland de tränare som vunnit flest titlar i världen.

Det har dock varit ganska skralt med titlar för Mourinho på senare tid och det är många som tror att han är slut som tränare med en föråldrad tränarstil. 

Huruvida det stämmer kan vi inte svara på men vi kan svara på resterande saker du undrar!

Han tränar numera AS Roma i Serie och tanken är att han ska bli den som leder laget tillbaka till Champions League spel.

Innehållsförteckning

Tränarkarriär

Kontroverser

Privatliv | Familj

Sociala Medier

Meriter

FAQ

 

Tränarkarriär

José Mourinho började sitt äventyr inom fotbollen som många andra med drömmen om att bli fotbollsproffs. Han lyckades spela i A-lagen under några år men kom till insikten om att han saknade en del för att han skulle kunna etablera sig som en spelare på den högsta nivån och valde därför att sadla om till att bli tränare.

Efter att ha haft diverse ströjobb hos olika klubbar fick han möjligheten att jobba för Bobby Robson som tolk hos Porto. Till en början var han endast tolk men allt eftersom utvecklades han roll ännu mer. Hans samarbete med Robson var väldigt lyckat och efter att ha dominerat i Portugal följde han med till Barcelona när Robson blev den nya tränaren. Succén fortsatte i Spanien och när Robson väl valde att lämna bad Barcelona Mourinho att stanna kvar och vara andretränare till nya tränaren Louis Van Gaal.

Van Gaal såg Mourinhos kvalité och utökade hans ansvar i klubben och i vissa matcher fick Mourinho vara huvudtränare och Van Gaal hans assistent. Ganska snart fick han möjlighet att återvända till Portugal som huvudtränare och Mourinho tog chansen. 

Han hade två lyckosamma äventyr hos Benfica och União de Leiria innan han erbjöds rollen som tränare för Porto. 

Jose

I Porto fortsatte karriären rakt uppåt. Under tiden i Porto lyckades han vinna ligan två gånger, cupen och UEFA cupen. Men hans största prestation i Porto var utan tvekan när dem lyckades vinna Champions League under säsongen 2003-2004.

Succén i Porto gjorde att världen fick upp ögonen för Jose och han gick snart över till storsatsande Chelsea. 

I Chelsea gjorde han en legendarisk introduktionsintervju som gjorde att han fick smeknamnet The Special One. Mourinho levde upp till smeknamnet och vann flertalet titlar inklusive två Premier League titlar. 

Efter Chelsea blev det den italienska storklubben Inter. I Inter nådde han nya höjder. Han och Inter utnyttjade Milan och Juventus nedgång och vann ligatiteln två gånger. Men det var hans sista säsong, när klubben vann trippeln som gjorde att han förevigt har en plats i interfansens hjärta.

CL

Därefter skrev Mourinho på för Real Madrid. I Spanien var det en enorm rivalitet mellan Barcelona med Messi och Pep Guardiola och Real med Cristiano Ronaldo och José Mourinho. 

Även fast Mourinho tidigare jobbat för Barcelona kraschade relationen när han besegrade Barcelona i Champions League semifinalen med Inter under trippel säsongen. 

I Real Madrid lyckades han vinna ligan och cupen på sina tre år innan han sa adjö. 

Mourinho hade reparerat sin relation med Roman Abramovich och tog nu jobbet i Chelsea. 

I Chelsea blev det en ligatitel omgående men efter dåliga resultat under sin andra säsong fick Mourinho sparken. 

Efter ett litet uppehåll blev han tränare för Manchester United under dryga 2.5 år innan han gick till Tottenham. Under denna period var det Europa League vinsten med Man Utd som sticker ut.

Efter England så valde Mourinho att flytta tillbaka till Italien, denna gång som tränare för Roma under säsongen 2021/2022. 

 

Kontroverser

Mourinho har under hela sin karriär omgärdats av kontroversiella incidenter. Nedan följer ett axplock:

Övergången av Ashley Cole: Mourinho och Chelsea bröt mot Premier Leagues regler när de kontaktade Ashley Cole som hade mer än sex månader kvar av sitt kontrakt med Arsenal. Mourinho och Chelsea bötfälldes.

Anders Frisk och Frank Rijkaard: Mourinho anklagade Rijkaard för att ha pratat med den svenske domaren Anders Frisk under halvtid och därmed påverkat hur Frisk dömt matchen. Ännu en gång fick Mourinho böter.

Barcelona och Tito Vilanova: I ett El Clasico möte rinner känslorna över och matchen mellan Real Madrid och Barcelona urartar och i tumultet mellan spelarna och ledarna smyger Mourinho fram och petar Tito Vilanova (Guardiolas assisterande tränare) i ögat.

domare

Privatliv | Familj

José Mourinho träffade Matilde Faria som tonåring i hemstaden Setúbal. Paret gifte sig 1989 och de har två barn ihop, en dotter Matilde och son Jose Mario Jr.

José Mourinhos far var en föredetta fotbollsspelare och tränare hemma i Portugal och det var den huvudsakliga anlendingen till att Mourinho valde att satsa på fotbollen.

Betta på fotboll hos 888sport

Sociala Medier

José Mourinho gjorde för bara något år sedan debut på Instagram. Han har under denna korta period lyckats samla ihop 2.7 miljoner följare. 

Spana in liveoddset för att hitta spelmöjligheten som passar just dig!

 

Meriter

Portugal

Primeira Liga: 2002–03, 2003–04
Taça de Portugal: 2002–03
Supertaça Cândido de Oliveira: 2003

England

Premier League: 2004–05, 2005–06, 2014–15
FA Cup: 2006–07
EFL Cup: 2004–05, 2006–07, 2014–15, 2016–17
FA Community Shield: 2005, 2016

Italien

Serie A: 2008–09, 2009–10
Coppa Italia: 2009–10
Supercoppa Italiana: 2008
UEFA Champions League: 2009–10

Spanien

La Liga: 2011–12
Copa del Rey: 2010–11
Supercopa de España: 2012

Europa

UEFA Europa League: 2016–17
UEFA Champions League: 2003–04
UEFA Cup: 2002–03

 

Ibra

FAQ

Hur gammal är José Mourinho?

- Han är 58 år gammal. Han är född den 26e Januari 1963.

Vad har Mourinho för relation till Zlatan Ibrahimovic?

- De har en väldigt bra relation och båda har hyllat varandra ett flertal gånger.

Vad får Mourinho i lön?

- Han får 13 miljoner i lön hos Roma.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike