De professionella golfspelarna Pelle Edberg och Jocke Rask har tillsammans med 888 lanserat den nya videoserien "I huvudet på ett proffs". I video:na får vi se och lyssna på hur proffsen går tillväga i många olika situationer på golfbanan.

Här kan ni få ett smakprov på de första delarna i videoserien.

Kolla även in serien Matchplay där golfproffsen Edberg och Rask möter andra idrottsstjärnor på golfbanan.

Både Pelle Edberg och Jocke Rask har långa och framgångsrika karriärer inom golf. De har varit med i otaligt många turneringar både i Sverige och internationellt.

888sportbloggen har fått möjligheten att sitta ner med dessa golfexperter för ett samtal om filmerna som skapats och golf i allmänhet. Här kommer intervjun!

Jag vill börja med att gratulera er till den lärorika och roliga videoserien ni har gjort. Det verkar vara fem klipp ute i nuläget. Hur många fler blir det?
JR (Jocke Rask): Det blir 20 kortare videos och fem längre där det blir matchspel mot andra spelare.

Jocke Rask
Jocke Rask

 

Hur tycker ni att det har gått med att filma videoserien för 888?
JR: Det har gått rätt bra. Det har det faktiskt.
PE (Pelle Edberg): Det får vi se.


När man ser er på youtube-videona så har ni ett fint samspel. Hur länge har ni känt varandra? 
Vi har känt varandra i nästan 30 år säger de båda tillsammans. Pelle adderar lite skojandes att han dock är betydligt yngre än Jocke.


Hur har det gått när ni har mött varandra i turneringar?
PE: Där tror jag nog att Jocke har betydligt bättre placeringar än jag har. Jag startade som väldigt ung och då var Jocke en av de bästa.
JR: Det är lite orättvist, när Pelle var som bäst var inte jag som bäst. Då spelade inte vi i samma turneringar. Jag kan skydda Pelle där.
PE: Det är första gången det händer.
JR: Ja, och det är sista gången.

 

När tycker ni att man är som bäst i golf?
JR: Det varierar. Det finns de som har slagit igenom när de är 46 år och de som slagit igenom 
när de var 20 år. Det är det som är det "stora" med golf. Håller kroppen och allt funkar så kan man vara 46. Till exempel Kenny Perry var väl 46 eller 47 år när han vann tre-fyra turneringar på PGA-touren.

golffff

Det finns ju även spelare som Rory McIlroy som slagit igenom tidigt. Hur vanligt är det?
PE: Nu är det faktiskt ganska vanligt. Det finns många som gått på college i USA som blir riktigt bra snabbt och sen vinner omgående. Finns även några från Europa som gjort det bra direkt. Men procentuellt sett är det inte så vanligt att unga kommer ut och dominerar så klart.
JR: Förr i tiden var det sällsynt. Man var tvungen att bli 30 för att bli bra. Nu har det ju ändrats de senaste fem åren. Visst Tiger var ju först, men det var inte många som hängde på då. Han var ju rätt själv, som var så ung och så bra.

Vad skulle ni säga till personer som vill börja med golf. Måste de börja spela i ung ålder för att kunna bli professionella spelare?
JR: Man kan definitivt börja spela vid senare ålder. Hoppet finns alltid. I fotboll är det svårt att bli bäst om man börjar när man är 20. Men i golf finns fortfarande chansen då du har rätt många år på dig. Om man vill bli bäst som Kenny Perry vid 46 års ålder så har man många år på sig.

Vad har ni för tips för att bli bäst?
JR: Träna mycket, var nyfiken. Kör på det du tror på. Det finns inget facit i golf. Om vi går på de som varit bäst i världen så har de haft olika vägar till toppen. Vissa tränar mer, vissa mindre och med olika träningsupplägg. Det viktigaste är nog en stor träningsmängd och att göra det man tror på. 

Här kan du spana in alla våra intressanta spel på golf.

Hur ser det ut med nya talanger på den svenska golfscenen?
JR: Det ser faktiskt fantastiskt ut just nu. Vi har flera killar som går på college i USA och gör det riktigt bra. Vincent Norman, Viktor Åberg och Tim Widing är ju extremt duktiga. Det finns några till där bakom också. Det är bara att hålla tummarna. Det har ju varit katastrof de senaste 20 åren, det har ju inte kommit nånting. Det vore kul om det kunde komma lite svenskar. Stenson är ju fortfarande duktig men han börjar komma till åren. Det hade varit kul med något nytt.

Hur många golfklubbor har ni i golfväskan när ni spelar?

PE: När man spelar är det inte så många. Då får man bara ha 14 stycken. Det är maxantalet. Sen har man ju ganska många ståendes hemma. Tycker man att det går dåligt en vecka då går man och petar lite på dem och skyller på utrustningen.

Pelle Edberg
Pelle Edberg

 

Hur många golfklubbor har ni slagit sönder i ilska?
PE:
Noll
JR: Va? Jag har inte noll. Jag har nog dragit 40-50, tyvärr. Jag hade 17 på ett år på Europatouren. Men att Pelle har noll är helt sjukt.

Hur får du ut dina aggressioner i sådana fall Pelle?
PE:
På Jocke. Haha nej, på olika sätt till exempel på gymmet eller när jag spelar padel.


Vilket golfslag är er specialité/favorit?
PE:
 När man får på en riktigt lång drive och den går längre än man förväntat sig är det alltid jäkligt kul. Men det är nog inte det viktigaste.
JR: Få till en skön låg-spinnare. Längden får man skita i, jag är för gammal nu.

Hur många hole-in-one har ni gjort? Försöker man göra hole-in-ones?
JR:
Haha, jo varje dag.
PE: De trodde ju att vi skulle leverera hur många som helst vid videoinspelningarna. Det har inte varit nära. Jag har nog gjort tre totalt i karriären.
JR: Jag tror faktiskt att jag har gjort fyra.
PE: Men du är ju betydligt äldre.
JR: Jag hade gjort noll när jag var i din ålder. Hur många albatross har du gjort, Pelle?
JR: En.
JR: Jag har gjort fyra.
PE: Det är du nöjd med?
JR: Det är jag duktigt nöjd med.


Varför älskar människor i Sverige golf så mycket?
PE:
Jag har ingen aning. Svara du Jocke. För jag älskar det inte, haha.
JR: Jag tror att det är den här känslan som alla kan uppnå. Det där perfekta slaget. Man känner i hela kroppen hur perfekt allt kommer in till bollen. Jag tror inte det har nån betydelse om man är nybörjare eller proffs. Det perfekta för en själv, är det perfekta. Den känslan kommer inte så ofta men när den kommer är det något magiskt.


Vad är era planer framöver?
PE:
Jag kommer vara ute och tävla i treveckorsperioder. Jag kommer åka iväg tre veckor och sen komma tillbaks för en vecka. Så kommer det se ut resten av året.
JR: Jag jobbar ju men om det blir ett kval till senior tour nu i höst så kommer jag troligtvis spela det. Har inte bestämt mig om det blir fullt ut eller inte. Men ska man göra en satsning så är det nog smart att göra det nu direkt när man är yngst på touren.

Vad har ni fått för reaktioner från de som sett era youtube-videos?
PE:
Jag har fått höra från vänner som tycker vi har gjort det på ett lättsamt och enkelt sätt. Lite annorlunda mot andra instruktionsvideos som finns där ute. Jag tror vi har lyckats ganska bra.
JR: Jag har också bara hört positivt men man vet ju aldrig om folk bara säger det för att vara vänliga.
PE: Men vi har ju faktiskt många idiotkompisar som vill kritisera oss.
JR: A sant, vi har många som vill såga oss.
PE: Men det har de faktiskt inte kunnat.
JR: Ja, de har ju faktiskt hyllat oss. Så video:na är förhoppningsvis bra.

Ett stort tack till Jocke Rask och Pelle Edberg för denna intervju. Vi önskar de lycka till på golfbanorna samtidigt som vi ser fram emot att få se fler nya avsnitt av "I huvudet på ett proffs".