Gianluigi Buffon betraktas av många, helt korrekt som världens bästa målvakt genom tiderna. Han debuterade i Serie A som 17 åring och är fortfarande aktiv nu som 43 åring. 

Han har under sin långa karriär vunnit otaligt många ligatitlar, cuptitlar och titlar med landslaget och förutom sin utomordentliga talang så är han även extremt respekterad och omtyckt av andra spelare på grund av hans personlighet och trevliga karaktär på plan. 

 
Per år €1,500,000 kr 14,977,440
Per månad €125,000 kr 1,248,120
Per vecka €28,846 kr 288,026
Per dag €4,109 kr 41,028
Per timme €171 kr 1,707
Per minut €2 kr 19
Sedan du började titta på denna sida har Gianluigi Buffon tjänat
 

Han lämnade Juventus i somras och är nu tillbaka i Parma där han började sin karriär och det är därför många som spekulerar i att detta kanske kommer att bli hans sista säsong som fotbollsspelare.

Följ med när vi tar en närmare titt på Buffons karriär och liv.

Innehållsförteckning

Klubbkarriär | Juventus | Parma

Spelarkarriär | Italien

Privatliv 

Förmögenhet | Lön | Net Worth

Sociala Medier

FAQ

 

Klubbkarriär | Juventus | Parma

Gianluigi Buffon föddes i Carrara i Toscana och började sin karriär i grannregionens toppklubb, Parma. Han började spela fotboll som 13 åring och till en början spelade han endast som utespelare, där en vanligaste positionen var som mittfältare. 

Men hade ändå varit intresserad av målvaktspositionen ända sedan han hänförts av idolen Thomas N'Konos prestationer för Kameroon under VM 1990. Så när båda målvakterna i ungdomslaget skadat sig, blev han ombedd av tränarna att stå i mål och han visade omgående sin naturliga talang och fallenhet för positionen så han blev ganska snart startmålvakt och efter bara några år så flyttade han upp till A-lagstruppen. 

Parma

År 1995, när han var 17 år gammal fick han göra debut i Serie A mot storlaget AC Milan. Han lyckades hålla nollan och gjorde ett flertalet fina räddningar på skott från Ballon d'Or vinnare som Roberto Baggio och George Weah. Det blev några matcher till den säsongen men det räckte för att Buffon säsongen därpå skulle bli lagets förste målvakt. 

Den säsongen slutade Parma på andra plats i ligan bakom Juventus och Buffons prestationer hade nu gjort att de största klubbarna i världen fick upp ögonen för honom.

I Buffons fjärde säsong (1998/1999) lyckades Buffon vinna sina första titlar när Parma vann Uefa Cupen och den italienska cupen med ett otroligt talangfullt lag som innehöll spelare som Fabio Cannavaro, Lilian Thuram och Juan Sebastian Veron. 

Det blev en till säsong i Parma innan han flyttade till Juventus under sommaren 2001 för rekordsumman 52 miljoner euro (ett rekord som stod sig till 2017).

I Juventus vann han omgående sin första Scudetto och belönades även med priset som Serie A bästa målvakt för tredje gången.

Året därpå skulle bli ännu bättre, Juventus vann Serie A ännu en gång och lyckades ta sig hela vägen till Champions League Finalen, men där förlorade Juventus mot Milan på straffar fastän Buffon räddat två straffar. Buffon belönades med flertalet priser i ligan av UEFA och nominerades till Ballon d'Or.

Buffons tredje säsong blev väldigt misslyckad för Juventus som åkte ut i första utslagsrundan i Champions League och slutade på tredje plats i ligan. 

Säsongen 2004-2005 lämnade Marcello Lippi tränarposten och nya tränaren blev Fabio Capello. Under Capellos ledning lyckades Juventus vinna scudetton 04/05 och under 05/06, men i Champions League blev det uttåg i kvartsfinalen under båda säsongerna. 

Men det som kom att överskugga den perioden är onekligen Calciopoliskandalen. Juventus ledning ansågs ha olovlig kontakt med domarförbundet och försökte påverka valen av domare till matcherna. Juventus bedömdes vara skyldiga och degraderades till andra divisionen, Serie B. 

Juventus som kryllade av storstjärnor blev tvungna att sälja majoriteten av deras bästa spelare. Zlatan Ibrahimovic och Patrick Vieira gick till Inter, Thuram och Zambrotta gick till Barcelona och Cannavaro, Emerson och tränaren Fabio Capello lämnade för Real Madrid. 

Men vissa av stjärnorna valde att stanna kvar och följa med ner till Serie B. Att Del Piero och Pavel Nedved skulle göra det var ganska väntat men att Gianluigi Buffon som var bäst i världen just då valde att göra det överraskade många och garanterade honom en plats i fansens hjärtan förevigt. 

Buffon har senare berättat att han var väldigt nära på att flytta till Milan och andra storklubbar men att han valde att följa med ner för att visa sin tacksamhet till Juventus och dess supportrar. 

Juventus fick starta säsongen i Serie B med minuspoäng men laget som var ganska mycket bättre vann Serie B ganska enkelt och blev uppflyttade till Serie A inför säsongen 2007/2008. 

Juventus återtåg tillbaka till Serie A blev inte så lyckosam för klubben och för Buffon som hade en envis skada som gjorde att han missade väldigt många matcher de kommande säsongerna. 

Det var först när den forne spelaren Antonio Conte blev tränare inför säsongen 2011/2012 vindarna vände för Juventus och Buffon. 

Laget tog vann Scudetton omgående och laget vann ligan utan att förlora en enda match. Under Contes tre år bildade Buffon tillsammans med Barzagli, Bonucci och Chiellini en fantastisk defensiv och det blev tillslut tre raka scudetton men i Champions League blev det väldigt tidiga uttåg.

När Conte lämnade kom istället Allegri in. Ligatitlarna fortsatte att komma in på löpande band för Juventus och Buffon, men tillskillnad från perioden under Conte så lyckades laget även börja prestera i Champions League. 

Buffon var briljant under hela säsongen och laget tog sig hela vägen till Champions League finalen. Även fast Buffon fortsatte sin fina form kunde han inte stoppa Barcelonas fantastiska trio i Neymar, Suarez och Messi från att leda Barca till titeln. 

Buffon CL

Under Allegris era så blev det förutom ligatitlarna ännu en Champions League final, denna gången mot Real Madrid men än en gång så blev det en förlust för Buffon.

Det blev några flera säsonger med ligatitlar och cupvinster innan Buffon i slutet av säsongen 2017/2018 meddelade att han efter 17 säsonger i klubben skulle lämna under sommaren. 

Han skrev i stället på ett 1-års kontrakt med PSG. I Frankrike fick Buffon agera andremålvakt men han fick ändå ganska mycket speltid och lyckades vinna den franska ligatiteln. 

När kontraktet tog slut flyttade han tillbaka till Juventus i två år där det blev ännu en ligatitel innan han sommaren 2021 informerade att han skulle lämna klubben en andra gång för att spela för Parma i Serie B.

 

Spelarkarriär | Italien

Buffon som spelade i alla ungdomslandslag fick debutera för det italienska A-laget som 19 åring i oktober 1997. Han togs ut i truppen för VM 1998 som tredjemålvakt men fick ingen speltid. Efter några år så hade han säkrat sin position som förstemålvakt men några dagar inför EM 2000 bröt han handen och blev tvungen att lämna återbesked. 

Francesco Toldo ersatte och stod för fantastiska insatser under turneringen och när Buffon var tillbaka i landslaget under hösten fick han acceptera sin plats som andremålvakt. 

Men Buffon återtog platsen ganska snart och var startmålvakten både i VM 2002 och EM 2004 där Italien åkte ut ganska tidigt. 

Inför VM 2006 så var Buffons medverkan intitalt tveksamt då han utreddes i samband med Calciopoliskandalen. Men tillslut blev det bekräftat att han skulle spela.

När det väl var dags för turneringen var Buffon i storform när Italien vann VM. Buffon släppte endast in två mål under turneringen, ett självmål av Zaccardo och en straff av Zidane i finalen.

VM 2006

Hans prestationer för klubblaget och landslaget gjorde att han under året placerade sig på andra plats i Ballon d'Or prisutdelningen.

Efter VM-titeln så blev det två misslyckade mästerskap där Italien underpresterade rejält. 

Buffon hade inför EM 2012 tagit över kaptenstiteln och han ledde landet till final men fick se sig besegrade av VM vinnarna Spanien.

Det blev ett flertal mästerskap till innan Buffon efter det misslyckade kvalet till VM 2018 meddelade att han skulle lägga ner landslagskarriären. 

När han slutade hade han spelat mest matcher genom tiderna i den italienska landslagströjan. 

Kolla in 888sport om du gillar att betta på fotboll

Privatliv 

Buffon gifte sig med den tjeckiske modellen Alena Seredova i Juni 2011 efter att de varit ett par sen 2005. Paret fick två söner ihop innan de meddelade att de skulle skiljas efter tre år som gifta.  

Därefter inledde Buffon en relation med programledaren Ilaria D'Amico och paret har en son tillsammans. 

Förmögenhet | Lön | Net Worth

Det är svårt att estimera Buffons förmögenhet med tanke på hans väldigt långa karriär där han haft stora samarbeten med företag som Pepsi och Puma samtidigt som han haft lön på flera miljoner årligen. 

Enligt ett flertal sidor så ligger hans förmögenhet på ca 60 miljoner euro.

Följ länken för att kolla in våra spel på oddset

Sociala Medier

Buffon är trots hans ålder väldigt aktivt på sociala medier. Buffon har på Instagram hela 10 miljoner följare. Hans handle är @gianluigibuffon.

Han har även ett twitterkonto, @gianluigibuffon med 5.3 miljoner följare.

 

FAQ

När är Buffon född?

- Han är född den 28e Januari 1978, vilket gör att han i dagsläget är 43 år gammal.

Hur lång är Buffon?

- Han är 192 cm lång.

Vem är Buffons flickvän?

- Hon heter Ilaria D'amico och är programledare.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.