England har länge setts som ett land som har haft det riktigt svårt att få fram fotbollsspelare av högsta kvalitet. Trots att Premier League har varit den rikaste ligan i världen under väldigt många år så var det  utländska spelare som dominerade ligan. Engelska talanger hade det väldigt svårt att slå igenom, vilket även fick landslaget att lida. 

Efter VM 2018 så var det tydligt att det hade hänt något i England. Southgates unga landslag tog sig till en fjärdeplats, och sen dess så har unga engelska fotbollsspelare tagit plats i både storlagen i Premier League och Tyskland. Vad beror det på och vilka är det?

Det är mycket tack vare att de engelska lagen har investerat stora summor pengar i sina akademier och infrastrukturen som kan nyttjas av landets unga talanger. Ett praktexempel är Manchester City som har investerat massivt i sin ungdomsakademi. Resultatet är att de har sålt spelare från akademin för närmar 150 miljoner euro, samtidigt som de har flyttat upp spännande framtidsnamn som Phil Foden i A-laget.

Chelsea har länge haft en av landets finaste akademier och har ett stort nätverk av spelare som är ute på lång i olika klubbar. Tack vare klubbens transferförbud så var de tvungna att kalla hem många av sina ungdomsspelare och resultaten har varit oerhört positiva. Spelare som Abraham, Mount och Ofori har tagit plats bredvid redan etablerade Hudson-Odoi och har tagit Chelsea till fjärdeplatsen som de just nu innehar. 

Längre norrut har Liverpool har fått fram ligans vassaste ytterbackar i Robertson och Arnold som under två säsonger har levererat assist och mål på löpande band. Att topplag i Premier League skulle präglas av spelare som kommer från akademin är något som för bara några år sen var helt otänkbart. 

Trots det som beskrivs ovan så är konkurrensen tät i Premier League och det är inte alltid lätt att slå igenom om man måste konkurrera med de allra bästa.  Det har lett till att många engelska talanger väljer också att flytta utomlands i mycket större utsträckning än förut.

I Tyskland hittar vi två av Englands stora framtidsnamn, Jadon Sancho och Ademola Lookman. Sancho flyttade från Manchester Citys akademi till Dortmund i jakt på speltid. På nolltid så har han växt ut till Dortmunds viktigaste spelare, är värderad rill runt en miljard och får regelbunden speltid i landslaget. 

Det är inte otroligt att flera spelare kommer följa i deras fotspår och flytta utomlands i jakt på speltid för att sen köpas tillbaka för dyra pengar av de engelska toppklubbarna. 

Investeringen i ungdomsakademierna har onekligen fått effekt, och vi kommer få se ett engelskt landslag som är mer konkurrenskraftigt än förut i de kommande landslagsturneringarna - inte minst i sommar!

 

*Credit for the main photo belongs to Luis Vieira / AP Photo*

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.