Liverpool - staden med två av Englands största fotbollsklubbar, Liverpool och Everton, och har båda haft stora framgångar genom åren. Trots rivaliteten klubbarna emellan så är det, till skillnad från nästan alla andra städer i världen, en vänlig rivalitet. Derbyt i staden kallas ofta för "the friendly derby" och det finns många exempel på familjer där några medlemmar hejar på Everton och några på Liverpool. 

Trots den vänliga atmosfären så kan matcherna lagen emellan vara av tuff karaktär, och gillar du att betta på fotboll så är ett speltips att satsa på kortmarknaden

Anfield och Goodison

Everton hade sina matcher på Anfield på 1800-talet, men efter ett bråk med ägaren av Anfield så valde klubbledningen att flytta från arenan. De hittade en ny arena på andra sidan parken som ligger bredvid Anfield, Stanley Park. 

Den nya arenan var Goodison Park, och där spelar Everton sina hemmamatcher än idag. Båda arenorna är kända för att vara väldigt intima, och publiken sitter i princip på planen. Läktarna är extremt nära planen vilket bidrar till magisk stämning när fansen är så engagerade som de är i staden Liverpool. 

Supporterskap som delar familjer

Derbyt i Liverpool, som kallas för både Merseyside-derbyt och the Friendly Derby, är matcher som föregås av extremt respekt mellan fansen. Vistas man i staden under derbydagen så kommer man få se supportrar från båda lagen dricka och umgås tillsammans. 

Supporterskapet delar familjer, vänner och bekanta. Det är inte som i andra städer där vissa områden tillhör vissa klubbar. En familj kan vara delad i tu mellan de båda lagen, vilket bidrar till den vänliga atmosfären lagen emellan.

I andra städer med två stora klubbar brukar en familj tillhör en och samma klubb. Klubbarna förknippas oftast med en religion, politisk hållning eller socioekonomisk del av samhället. I Liverpool är det annorlunda. Det finns ingenting som delar de båda klubbarna som det som nyss nämndes, så linjerna är mycket mer flytande, vilket gör det här mötet till ett av de mest speciella derbyna i världen.

Det dominanta 80-talet

Staden Liverpool dominerade fotbollen på 80-talet och de båda klubbarna tog hem 8 av 10 ligatitlar under decenniet - 6 för Liverpool och 2 för Everton. Lägg därtill flera FA-cup, Ligacup och Europacup-vinster. Stadens fotbollsdominans var total mitt under en politisk och ekonomisk kris som skakade staden i grunden.

1985 var supportrar från Liverpool inbladade i Heyselkatastrofen vilket resulterade engelska lag blev förbjudna att spela i europa. Liverpool-legendaren Kenny Dalglish tog rollen som spelande tränare och tränade klubben fram till 1991. På andra sidan parken så var det numera legendariska Howard Kendall som tränade Everton. 

Efter europaspelsförbudet så fortsatte klubbarna att rada upp inhemska titlar, och det hade inte varit otroligt att om de hade fått fortsätta spela i europa så hade stadens dominans var kontinental istället för nationell. 

Everton och Liverpool är fortfarande två av landets största klubbar, men Liverpool har sprungit ifrån lokalrivalen, båda ekonomiskt och i form av titlar, men den vänliga atmosfären mellan de båda klubbarna finns av än idag

 

*Credit for the main photo belongs to Jon Super / AP Photo*

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.