Som du säkert har läst i fotbollsnyheterna så har Unai Emery fått lämna Arsenal och ersatts av Fredrik Ljungberg. Efter en knackig start to han sin första seger mot West Ham i måndags. Nu ställs han dock med ett av ligans bästa lag, Manchester City. Guardiolas lagbygge har aldrig sett såhär skakigt ut och är det någon gång Arsenal ska vinna så är det nu. Varför fick Emery sparken, vad är det som gör att City hackar och hur ser förutsättningarna in för matchen ut? Vi går igenom allt.

Emerys Arsenal

Efter över 20 år på tränarposten så avgick Wenger till slut inför förra säsongen. In kom Unai Emery, en kompetent tränare som nådde stora framgånger med främst Sevilla och även PSG. 

Emery fick ärva en trupp som behövde renoveras men fick knappt några pengar till att göra det. Med i princip samma trupp som Wenger hade misslyckats med var det nu upp till Emery att vända på skutan. 

Efter en del tveksamma resultat i början av säsongen växlade Arsenal upp under våren och hade chansen att ta en fjärdeplats i ligan och vinna EL. Arsenal föll dock ihop under säsongens slut och förlorade Europa League-finalen mot Chelsea samtidigt som ligaförlusterna radades upp. Det som hade sett så bra ut hade kollapsat och supportrarna började ifrågasätta Emerys förmåga att knyta ihop säcken. 

I somras var det många som ville se Spanjoren lämna. Spelmässig såg Arsenal snarare ut att gå bakåt istället för att röra sig mot topp 4 som är klubbens ambition. Klubbledningen valde att inte värva spelare för att täppa till de uppenbara bristerna i försvaret och la istället nästan hela transferbudgeten på Nicolas Pépé från Lille. 

Inför säsongen hade den lilla skaran kritiska supportrar förvandlats till en kör av missnöje. Arsenal skulle tävla mot kraftigt förstärkta trupper med dåligt försvar och en trupp i disharmoni efter att Emery mer eller mindre placerat Özil i frysboxen. 

Föga förvånade inledde Arsenal säsongen uselt. Försvarsmisstagen avlöste varandra och offensiven kom aldrig igång. Rekordköpet Pépé fick knappt spela, och när han väl var på plan så såg han vilsen ut. Till slut fick ledningen nog och i november fick Emery till slut sparken. Arsenal står nu utan huvudtränare, försvarsgeneral och spelidé. 

Ljungberg tar över

Efter att Emery till slut fick sparken så tog assisterande tränare Fredrik Ljungberg över som huvudtränare tills att klubben har hittat en permanent lösning. Det var många som trodde att Ljungberg magiskt skulle vända Arsenals usla trend och ta laget på en resa uppåt i tabellen.

Efter ett kryss mot Norwich och förlust mot Brighton så var det väldigt tydligt att problemen Arsenal har inte bara är på tränarposten, utan spelarna befinner sig också under isen. Ljungberg lyckades dock vända på skutan mot West Ham då Arsenal vända underläge till vinst med 1-3. Özil har fått komma tillbaka in i värmen igen och lite optimism verkar ha smugit sig in i truppen.

Vad som kommer hända med klubben är oklart, och Arsenals ägare verkar inte ha någon lösning på problemen som klubben har. Nu gäller det bara för Ljungberg att få spelarna att fokusera på den gigantiska uppgift som ligger framför dem, att slå Manchester City.

I segern mot West Ham fick tonåringen Martinelli chansen från start istället för Lacazette och tackade för chansen med ett mål. Rekordförvärvet Pépé stod också för en fin insats och ett snyggt mål. Det är troligt att de två startar tillsammans med Aubumeyang och Özil i anfallet.

Längre bak i banan verkar Luiz och Sokratis bilda mittbackspar. Framför dem har Torreira hittat formen igen och det ser ut som att han och Xhaka kommer starta. Om Ljungberg går för att spela med tre defensiva mittfältare så offrar han en av de offensiva namnen ovan och kommer starta med Guendozi istället. 

Guardiolas City Haltar

Det City som har hållit så hög nivå under två säsonger har nu helt plötsligt tappat stinget. Guardiola har under tre år satt ihop en trupp och ett spel som, i sina bästa stunder, är helt magisk. När allt stämmer för City är det väldigt få lag i världen som kan hota dem. Det fick vi se prov på förra säsongen när ett ruggigt starkt Liverpool föll i titelstriden mot Guardiolas mannar.

Det är inget sammanträffande att generalen Vincent Kompanys transfer bort från klubben sammanfaller med de dåliga resultaten. Hans inflytande på truppen går inte att förminska, och det var mycket tack vare honom som City orkade med den intensiva säsongen förra året. 

Det sägs också att en del av spelarna börjar tröttna lite på Guardiolas besatthet av perfektion och taktik. Efter några magiska säsonger så blir det lätt för mycket för spelarna att ta in, och när viljan att följa tränarens tankar till punkt och pricka sinar så brukar resultaten utebli.

Med det sagt så har han absolut inte tappat omklädningsrummet, och när City spelar bra fotboll är det som sagt väldigt få lag i världen som kan utmana dem. Men det är något som inte står rätt till, det är tydligt.

Inför matchen mot Arsenal så saknar det alltjämt ett fullt dugligt mittbackspar i City. Fernandinho har vikarierat som mittback men har inte fungerat bra hittills. Aguero är fortfarande skadad och Raheem Sterling har helt tappat formen. Utan den individuella skicklighet som de bidrar med så har City haft det lite svårt mot låga försvar.

Truppen är fortfarande Premier Leagues bästa, och ett mästarlag som City ska klara av att slå Arsenal, som brukar vara öppna bakåt, utan större problem. Men är det någon gång ett kallt Arsenal ska slå City så är det nu. Skrällvarning för gunners, och det kan vara smart att vänta tills att matchen börjar och spana in våra live odds fotboll om när matchen har satt sig!

 

*Credit for the main photo belongs to Frank Augstein / AP Photo*

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.