i 15 års tid har Chelsea tillhört topplagen i engelsk fotboll med ett anta titlar i FA-cupen, Premier League och i Europa i pokalskåpet. Mycket av det är tack vare Roman Abramovich som köpte klubben 2003 och investerade stora summor pengar för att ta Chelsea till toppen, men Chelsea var ett av Premier Leagues mest glamorösa lag redan på 90-talet.

Till skillnad från vad rivaliserande fans säger så är Chelsea en klubb som är full av historia. De nådde framgång många gånger under mitten av 1900-talet och så sent som på 90-talet tog laget titlar med storspelare som Ruud Gullit, Gianfranco Zola och Dennis Wise i laget. 

Men alla glamorösa spelarköp ledde till att klubben var tungt skuldsatt i början av 2000-talet. Trots det så var Chelsea uppe och slogs om Champions League-plats säsongen 2002/2003, mycket tack vare Gianfranco Zola som på ålderns höst gjorde sin sista och bästa säsong i klubben. 

Roman Abramovich hade då fått upp ögonen för klubben men vägrade köpa den om de inte spelade i Champions League. Utan hans pengar hade klubben nästan gått under av alla skulder, så att säkra Champions League-plats var största vikt.

Inför den sista omgången låg Chelsea på samma poäng som Liverpool som hade bättre målskillnad. Nu skulle de mötas i säsongens sista match som direkt avgjorde kampen om fjärdeplatsen. Om Chelsea inte hade tagit segern med 2-1 hade Chelsea mött samma öde som Leeds istället för att bli en av de mest framgångsrika klubbarna på 2000-talet. Tack vare mål från Marcel Desailly Jesper Grönskjaer så var klubben räddad. 

Fjärdeplatsen innebar att Abramovich köpte klubben, betalade skulderna bara några dagar efter köpet, och började köpa spelare för summor som fansen bara kunde drömma om säsongen innan. Tränare Ranieri fick i princip allt han pekade på och Chelsea rustade upp för att att ta sen första titel i Premier League-eran. 

Det ska inte glömmas att Chelsea, trots skulderna, redan var en glamorös klubb under 90-talet och början av 2000-talet. Under den tiden spelade spelare som Gullit, Vialli, Di Matteo, Zenden, LeBouef, Poyet och Petit i ett lag som ständigt bjöd åskådarna på fotbollsgodis och dessutom vann titlar. Gullit och Vialli hade dessutom varit spelande tränare. 

Hade de inte varit för de spelarna hade Chelsea inte kunnat köpa spelare som Essien, Drogba, Robben och Cole som tillsammans med Mourinho, som tog över efter Claudio Ranieri, tog laget till sin första Premier League-titel.

Abramovich räddade Chelsea från undergång och har sen dess hjälp klubben till flertalet titlar, men historia och glamor fanns där sen innan.

 

*Credit for the main photo belongs to Alastair Grant / AP Photo*

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.