Juventus är en av världens kändaste klubbar och har genom åren förutom att spelat och vunnit flertalet Europa titlar fullständigt dominerat den inhemska fotbollen. Klubben har vunnit hela 36 liga titlar (38 om man räknar med dem fråntagna titlarna), varav nio av dessa i rad!


Som ni förstår är detta en klubb där massvis med världsstjärnor spelat. Tidigare har exempelvis Baggio, Zidane och Pirlo spelat för denna klubb medan en av världens bästa spelare någonsin, Cristiano Ronaldo spelar där just. Även fast dessa otroliga spelare tillhör/tillhört klubben är det faktiskt ingen av dem som platsar i listan för dem fem bästa Juventusspelarna. Kan du gissa vilka dem är? 

  1. Alessandro Del Piero
  2. Giampiero Boniperti
  3. Gaetano Scirea 
  4. Michel Platini
  5. Gianluigi Buffon
     

5. Gianluigi Buffon


På femte plats hittar vi troligen den bästa målvakten genom tiderna, Gianluigi Buffon. Av dem fem utvalda så är han den enda spelaren som fortfarande är aktiv. Han gjorde debut och höll nollan för Parma som 17åring mot ett Milan med Ballon d’Or vinnare som Weah och Baggio. Efter den matchen var de flesta överens om att det var en unik spelare Parma utvecklat.

Bara året efter så blev han förstemålvakten för klubben och år 2001 såldes han till Juventus för 51 miljoner euro, och blev i samband med det den dyraste målvakten genom tiderna, ett rekord som förövrigt höll sig i mer än 15 år. 


Under sin tid i Juventus har han vunnit hela 11 ligatitlar (inklusive en Serie B- titel) och fyra inhemska cuptitlar. År 2006 vann han VM med sitt Italien och lyckades placera sig på en andra plats i Ballon d’Or röstningen där lagkamraten i Italien och Juventus, Fabio Cannavaro tog hem titeln.


Det han tyvärr inte lyckats vinns under sin karriär i Juventus är Champions League, där han förlorat finalen tre gånger. Men Buffon är ju lite av en evighetsmaskin, så i år under sin 19e säsong för Juventus, och 42 år gammal kanske han lyckas?
 

4. Michel Platini


Innan Platini var en kontroversiell UEFA president så var han en av dem mest berömda 10:orna på 70- och 80-talet.

Han kom till ett Juventus som kryllade av spelare som precis vunnit VM-1982 och hade initialt svårt att komma igång, men efter ett halvår så blev han lagets självklara stjärna. 


Under hans tid i Juventus stärktes klubbens position som Italiens största klubb och som en stormakt ute i Europa där laget lyckades vinna Europacupen 1985 mot Liverpool. 


Förutom framgångarna med klubben så lyckades Platini även vinna EM med Frankrike och Ballon d’Or tre gånger i rad!
 

3. Gaetano Scirea


Den enda försvararen på listan är ingen annan än Gaetano Scriea. Av många ansedd som världens bästa försvarare genom tiderna, spelade Scirea i samma fantastiska lag som Michel Platini.


Han var med i det italienska landslaget som vann 1982 och Scirea fullständigt dominerade under hela turneringen. Likt Platini var han med och vann Europacupen 1985 men förutom det vann han även hela sju ligatitlar. 


Scirea var en elegant spelare och betraktades som en gentleman både på och av plan och det symboliseras av det faktum att han under sin 16-åriga karriär aldrig fick ett rött kort. 


Efter sin karriär började Scirea jobba som scout för Juventus men tyvärr slutade allt med en tragedi. Under första året som Juventus scout var Scirea påväg till Polen för att scouta Juventus nästa motståndare när hans bil frontalkrockade med en lastbil. Krocken ledde till en explosion och Scirea avled på plats bara 36 år gammal.
 

2. Giampiero Boniperti


På andra plats hittar vi listans enda en ”One-Club-Man”, Giampiero Boniperti började spela för Juventus när han var 16 år gammal och var sedan kvar i klubben tills 1961 när han la skorna på hyllorna. 


I början av karriären var honom Juventus vände sig till för att göra mål men i slutet av karriären när Juventus hämtade in John Charles och Omar Sivori ändrades hans spelarroll till mer av kreatör.

Tillsammans med dem bildade Boniperti vad som kallades ”den magiska trion”, trion ledde Juventus till tre ligaguld innan Boniperti la ner karriären. När han slutade var han Juventus främste målskytt genom tiderna och rekordet höll sig i mer än 40 år innan det slogs av näste man på listan.
 

1.Alessandro Del Piero


Efter att Boniperti lagt ner sin karriär påbörjade han en ny som president för Juventus. Ett av dem bästa köpen som gjordes under hans tid var köpet av en ung kille från Padova vid namn Alessandro Del Piero.

Han kom till ett lag som fullständigt kryllade av världsstjärnor som Baggio och Vialli och efter att ha varvat mellan ungdomslaget och A-laget under första året, blev han permanent uppflyttad säsongen därpå när Roberto Baggio skadade sig.

Del Piero tog chansen och spelade så pass bra att klubben valde att sälja världstjärnan Baggio till Milan till förmån för Del Piero. 


Från slutet av 90-talet spelade Juventus tre raka Champions League finaler. Tyvärr lyckades man endast vinna en av dem men en stor anledning till att man ens kom till finalerna var Del Pieros förtjänst. Han lyckades även ta dem till en ännu en final under 2000-talet innan Calciopoliskandalen briserade.


Juventusfansens kärlek till Del Piero blev ännu större när Del Piero, efter att ha vunnit VM-Guld med Italien och tillskillnad från lagets andra stjärnor som Ibrahimovic, Cannavaro, Vieira mm valde att stanna kvar i klubben och följa med den gamla damen ner till Serie B.

Del Piero vann skytteligan i Serie B och tog klubben tillbaka till Serie A där han vann skytteligan omgående igen. 


När Del Piero lämnade klubben år 2012 hade han gjort flest antal mål och flest antal matcher i historien för Juventus. 
 

*Credit for the main photo belongs to Hassan Ammar, AP Photo* 

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.