888sport info biljettpriset pa fotbollens

Mycket har sagts om de stigande priserna för matchbiljetter i Premier League under de senaste åren, inte mimst kring de extra ökningar som gjorts varje år.

Så genom att analysera genomsnittliga publiksiffror från de största matcherna i de största ligorna i Europa kommer vi att kunna se om biljettpriset har haft någon påverkan på publiksiffrorna i Premier League. Samtidigt jämför vi även biljettpriserna mellan kontinentens bästa ligor och största klubbar.

Bundesliga

Den tyska högsta divisionen har lag som Bayern München, Borussia Dortmund och det nya laget från öst, RB Leipzig. Bundesliga har ofta bättre publiksiffror på ligamatcher än Premier League och alla andra ligor i Europa. Sedan 2016 har de bara det tredje högsta genomsnittliga biljettpriset, vilket kan tänkas vara anledningen till deras stora och ökande publiksiffror.

La Liga

Vissa ser La Liga som Europas bästa liga och det finns två anledningar till det: Barcelona och Real Madrid. Dessa två storklubbar har visat sina muskler på transfermarknaden varje år och till den utsträckningen att till och med klubbar i Premier League måste lägga sig för dem.

Men dessa två globala varumärken har i åratal dränerat resten av ligan på intäkter från tv-rättigheter, till den utsträckningen att de två kombinerat står för en tredjedel av vinsterna från tv-sändningarna. Detta har haft påverkan på La Ligas ställning med näst högsta genomsnittliga biljettpris på £31,40. Skillnaden mellan klubbarna kan också ha påverkat det stora tappet av publik.

Serie A

Serie A upplevde ett riktigt bottenapp för publiksiffror under de första åtta åren som publiksiffror användes i denna analys. Men dessa siffror har dock näst intill återhämtat sig under de senaste säsongerna, antagligen på grund av de låga biljettpriserna.

Ligue 1

Som Serie A, men inte ens i närheten lika extremt. Ligue 1 genomled en nedåtgående spiral av publiktapp mellan säsongerna 2008 till 2016. Men dessa siffror har stigit snabbt under de två senaste säsongerna. Jämfört med England, Spanien, Tyskland, Schweiz, Turkiet, Italien, Skottland, Belgien och Frankrike, har Ligue 1 det lägsta genomsnittliga biljettpriset med £17.40 per biljett.

Premier League

Som du kan se är Premier Leagues biljettpris överlägset högst med ett pris på £44,50. Trots detta har Premier League haft en publiktillväxt. Från ett publiksnitt på 35 630 åskådare varje match under 2008, låg genomsnittet på 38 297 vid varje match under säsongen 2017/18. Premier League har den högsta ökningen i publiksnitt med 7,49 % under det senaste årtiondet.

Det är kanske så att det är de enorma summor som spenderas av nästan samtliga klubbar i Premier League och fotbollskulturen i Storbritannien som raderar den negativa effekten av höga biljettpriser. Publiksnittet är inte lika högt som Bundesligas 44 646, men publiken i Premier League växer i snabbare takt trots biljettpriser som av många anses vara alldeles för höga.

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.