För de flesta av oss räcker det med att hålla en hyfsad nivå i en sport för att vi ska vara stolta över oss själva. Euforin över att kunna spela en hel korpmatch utan att få några skråmor är det närmaste de flesta kommer känslan av att vara en riktig atlet. Något som är aningen irriterande är att det finns idrottsmän som inte bara bemästrar en sport. Många fotbollsspelare har visat imponerande fallenhet också i andra sporter, medan Usain Bolt nyligen försökte sig på att göra sig ett namn inom den professionella fotbollen.

Usain Bolt

Det hade varit konstigt att börja med någon annan än Usain Bolt. Trots allt är det den störste sprintern genom alla tider vi talar om. Att inneha 100 m-världsrekordet på 9.58 är förstås angenämt, men Bolt bestämde sig för att toppa det med att skriva på för Central Coast Mariners. Dock var detta långtifrån att sammankopplas med Manchester United och Borussia Dortmund, även om det ska sägas att de kopplingarna var oerhört lösa. Dock lyckades inte Bolt övertyga sina australiensiska friare om att hans lön var värt affären.  

Den före detta Wolves-spelaren Andy Keogh, numera i Perth Glory uppgav att Bolt hade ett tillslag som en trampolin. Oavsett hur det ligger till med den saken har Bolt fortfarande just Usain Bolts hittills oöverträffade hastighet. Den maltesiska storheten Valletta värdesätter dock detta attribut, och möjligtvis också publiciteten, även om Bolt har avvisat ölagets anbud. Men, Bolt kan ändå alltid se tillbaka med glädje på vänskapsmatchen mot Macarthur South West United.

 

Tim Wiese

Möjligtvis har Tim Wiese varit en inspirationskälla för Bolt då den tyske fotbollsspelaren nådde professionell status i två olika idrotter. Under flera säsonger återfanns Wiese i Werder Bremens mål och vid några tillfällen var han även andremålvakt i det tyska landslaget. Efter att han lagt skorna och handskarna på hyllan har han lyckats att skaffa sig en karriär som professionell brottare. Med sina 193 cm är han knappast någon blygsam herre. Före det att han började gå matcher vid WWE-event i Tyskland växte han dessutom ytterligare i storlek.

Wiese är i ringen känd som "The Machine" och vann redan i sin debutmatch år 2016. Sedan dess har Wiese även sysslat en del med sin ursprungliga passion och spelat i tyska division 6 och siktar även på att återvända till Bundesliga. Hans före detta klubb Werder Bremen har för övrigt ett odds på 2.50 för att sluta topp 6, så kanske skulle en comeback av Wiese ge laget ett litet övertag i en tuff slutstrid om topplaceringarna. Med 36 år fyllda är tiden fortfarande på den forne målvaktens sida, men nåde som kommer i Wieses väg när han ska boxa ut en boll i straffområdet. 

 

Ian Botham 

Förutom att han ansågs vara en av de bästa cricketspelarna var Ian Botham även välsignad med en rad andra idrottsliga talanger. Hans talang var inte bara begränsad till cricketplanen då Botham även var en skicklig fotbollsspelare i unga år. Så småningom tvingades Botham välja mellan fotboll och cricket. Till slut valde han det senare, vilket sedermera skulle visa sig vara ganska bra både för honom själv och för England. 

Dock hann Botham även med att spela en handfull matcher för Scunthorpe United och Yeovil Town som professionell fotbollsspelare. Botham är en av endast fyra cricketspelare som under en Test-match gjort 100 runs och 10 wickets, så det är möjligt att han gjorde rätt när han valde att ägna sig åt en boll gjord av kork istället för en boll gjord av läder. 

 

Luis Enrique

De bästa tränarna är de som kan locka fram det där lilla extra ur sina spelare och få dem att jobba hårt under en hel match. I det avseendet har Luis Enrique en unik fördel då den spanske förbundskaptenen år 2008 sprang sex maratonlopp i Marocko. Bara det låter förstås beundransvärt, men Enrique sprang de sex maratonloppen under en sexdagarsperiod. Marathon des Sables är känt som ett så kallat ultramaraton, vilket också gör Enriques prestation ultraimponerande. 

Den före detta mittfältaren visade sin uthållighet som en grundpelare i det spanska maskineriet, samtidigt som hans övergång från Real Madrid till Barcelona visar på en kompromisslös vinnarskalle. Enrique har inte bara sprungit maratonlopp runtom i världen utan genomförde även 2007 års Ironman-tävling i Tyskland med gott resultat. Dessutom genomförde han den 225 kilometer lång pärsen som 37-åring. Med andra ord lär unga spelare i 20-årsåldern knappast få någon sympati hos Enrique om de klagar på att de är trötta efter att ha spelat fotboll i en halvtimme. Enrique hoppas förstås att Spanien ska lyckas gå hela vägen i EM 2020. I dagsläget är laget med ett odds på 6.25 tredje favorit till att ha hem EM-guldet.

 

Aaron Ramsey

Aaron Ramsey har upplevt några av sin bästa ögonblick i karriären på Wembley, men han kunde lika gärna ha avgjort Challenge Cup-finaler istället för FA Cup-finaler. I sin ungdom visade Ramsey en avundsvärd fallenhet för såväl fotboll som rugby där hans färdigheter för det senare gjorde att St Helens erbjöd honom kontrakt. Istället valde Ramsey att ansluta till Cardiff City, till stor fördel för Arsenal. Den walesiske mittfältaren har nämligen gjort det avgörande målet i två FA Cup-finaler för Londonlaget. 

Det är nästan ironiskt att Ramsey, som var tvungen att göra ett svårt val mellan fotboll och rugby, spelat större delen av sin karriär i ett fotbollslag som är det som är längst bort från rugby när det kommer till spelstil. Arsene Wengers Arsenal var sällan försvagade, framför allt inte under Ramseys tid i klubben då de blev kända för sina flinka tillslag av mittfältsmaestros som Ramsey. Framtiden för den walesiske mittfältaren är dock osäker, då klubbar i både Premier League och Bundesliga har ögonen på honom. Om Ramsey vill lägga grunden för ett sent skifte till rugby, skulle han kunna göra sämre val än att ansluta till Tony Pulis Middlesbrough som har ett odds på 7.00 för att vinna Championship

 

Paolo Maldini

Paolo Maldini var av en sällsynt sort då han kunde få försvarsspel att framstå som en ren konstform. Dessutom spelade han elegant utan ansträngning och dessutom läste han spelet intuitivt. Backens hängivenhet för AC Milan är legendarisk då hans fotbollsbegåvning gjorde att han under sin 25 år långa karriär spelade i det närmaste ofattbara 902 matcher för "I Rossoneri". Maldini var del i ett fenomenalt Milan och gjorde också mål i Champions League-finalen mot Liverpool 2005, även om han kanske inte ser tillbaka på just det målet med glädje.

Under fotbollskarriären höll sig Maldini kanske i huvudsak till just fotbollen, men efter karriären har han varit mer äventyrslysten. 2018 ställde den 49-årige Maldini upp i Milan Challenger (var annars skulle han spela?) för att spela dubbel i tennis tillsammans med Stefano Landonio. Challenger-touren kanske inte är Wimbledon, men konkurrensen är hård och den här säsongen har spelare som Kei Nishikori, Gael Monfils och David Ferrer vunnit titlar. Maldini och Landonio förlorade dock med 1-6, 1-6, så Maldini får nöja sig med att vara sedd som en av de bästa försvarsspelarna genom alla tider. 

Ska Neymar börja med professionell dykning? Kommer Sergio Ramos följa Tim Wiese in i wrestling-världen? Kommer Trent Alexander-Arnold att bli stormästare i schack? Man ska inte kritisera fotbollsspelare för deras förmåga till olika skiften och övergångar. De fysiska och mentala förmågor som krävs av fotbollsspelare är kanske inte något man alltid ser under en match, men fotbollspelare är faktiskt verkliga atleter. Något som inte minst bevisas av de spelare som varit för bra för att enbart hålla sig till fotbollen.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike