Åsikten kring ultras-fansen skiljer sig ganska rejält. Kritiker menar att det är dessa grupper och individer som står för det negativa inom fotbollen med läktarbråk och diverse skandaler medan andra definierar grupperingarna som den mest passionerade och hängivna skaran av fans.

De menar även att det utan dessa fanatiker, som sjunger och anordnar tifon inte hade funnits någon läktarkultur att tala om och att fotbollen därmed hade lidit gravt. 
Internationellt har man ofta hört talas om ultras-grupperna för Napoli, Borussia Dortmund, Röda Stjärnan, Boca Juniors mfl. Men vilka är de främsta grupperingarna i Sverige? Nedan följer en lista av klubbarna med de bästa ultras-grupperna i Sverige.

Klubbarna med dem bästa ultrasgrupperna:


 

Fans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AIK

Det första stockholmsbaserade laget på listan spelar sina hemmamatcher i Solna på nationalarenan Friends. Arenan har fått väldigt mycket kritik för att byggnaden absorberar mycket av ljudet från läktaren till skillnad från tiden på Råsunda Stadion. Men detta hindrar inte AIK:s supportrar med Black Army, Ultras Nord och Sol Invictus i spetsen att placera sig här på listan.

AIK har år efter år ett av de högsta publiksnitten i Sverige och det beror till stor del på den underbara stämning som bara gnagarna kan få till. På senare år har ultrasen väldigt ofta kommit i konflikt med myndigheterna och AIK:s ultras-grupper har varit en av de mest högljudda grupperna att göra motstånd mot polisens villkorstrappa som de menar är ett steg i fel riktning för svensk fotboll.

 

Djurgårdens IF


Klubben bildades samma år som ovan nämnda AIK och matcherna mellan dessa två brukar oftast vara högsta klass (om vi kollar till atmosfären på läktaren). Supporterklubben Järnkaminerna och de associerade ultras-grupperna har hyllats för sina mäktiga tifoarrangemang.

Den största ultras-gruppen hos DIF är Ultra Caos Stockholm (UCS) som bildades på 2000-talet efter att de tidigare ultrasgrupperna slagits ihop. UCS vänder sig, i likhet med andra ultrasgrupper mot den moderna fotbollen som de menar är alldeles för pengafokuserad med alldeles för rigida regler. Detta har gjort att de ofta hamnat i konflikt med polisen gällande användandet av pyroteknik. 

 

Malmö FF


I Södra Sverige hittar vi landets mest framgångsrika lag, Malmö FF. Laget har som enda lag från Malmö i Allsvenskan kunnat ena stadens fotbollsfans under ett klubbmärke och det återspeglas i att Malmös hemmamatcher på Eleda Stadion ofta är fullsatta. Den officiella supportergruppen Malmö Support och dess ultras-grupp, Supras skapar en atmosfär som är svår att hitta någon annanstans i landet. Exempelvis innehar Malmös supportrar rekordet i högsta ljudnivå någonsin på en match i Allsvenskan där nivån uppmättes till 127 Decibel.

Malmö


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hammarby IF


Bajenfansen brukar ofta hävda att de är grundarna till den moderna svenska supporterkultern och speciellt då tifoarrangemangen man började med på 90-talet efter att ha inspirerats av den sydeuropeiska läktarkulturen. Om detta stämmer är omtvistat men att Hammarbys supportrar tillhör en av landets bästa råder det inga tvivel om. Supportergrupperna inklusive ultras-grupperna Hammarby Ultras och Ultra Boys har vunnit flera internationella priser för ”Tifo of the Year”.

IFK Göteborg


I början av 1900-talet dominerades fotbollen i Göteborgsområdet av överklass-laget Örgryte. När IFK grundades lockade det supportrar från arbetarklassen och detta ledde till att det skapades en enorm rivalitet mellan klubbarna. Rivaliteten ledde nämligen till att Sveriges första fotbollsrelaterade läktarslagsmål ägde rum år 1913. Lyckligtvis tillhör våldsamheter till det förflutna men passionen för fotbollen finns kvar.

Flera enkätundersökningar har visat att IFK Göteborg är det populäraste laget i vårt avlånga land och ett flertal av dessa supportrar tillhör klubbens officiella supportergrupp Änglarna. De mest hängivna av dessa supportrar är även medlemmar i klubbens ultras-grupp, Ultras Göteborg som enligt egen utsago har som mål att stärka det visuella och ljudliga stödet för laget. Och det lyckas dem verkligen med!

Eldar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*

FÖRST PUBLICERAD: 10:e Juli 2020

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.