Det svenska damlandlandslaget i längdskidåkning går en spännande framtid till mötes. Det är många tjejer i landslaget som börjar komma in i sina bästa år. Ebba Andersson är en av de bästa i landslaget och det är stora förväntningar på henne.

Hon startade sin professionella karriär tidigt och gjorde sitt första världsmästerskap redan som 19-åring. Nu har hon varit med ett tag och fyllt på med massa rutin.

Hon har redan vunnit medaljer i både VM och OS. Hon har även kommit trea i den totala poängställningen i världscupen.

Hon har redan cementerat sin plats i toppen av längdskidåkning. Nu väntar vi bara på hennes sista uppväxling till att bli den bäste i världen.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Ebba Andersson. Häng med när 888sport tar en närmare titt på en av Sveriges bästa längdskidåkares karriärer!

Ebba Andersson Skidor

Ebba Andersson 1

Ebba Andersson visade tidigt sin talang i skidåkning. Som junior var hon en av dem mest lovande i världen och kammade hem flera medaljer i junior-VM. Det gjorde att hon redan som junior fick chansen i världscupen. 

Hon gjorde sin första start veckan innan hemma-VM i Falun 2015. Hon imponerade oerhört redan då med en 16:e plats men fick tyvärr inte delta i VM den gången.

Ebba har under åren befäst sig som en av världens bästa skidåkare i världscupen. Hon har visat upp en enorm jämnhet med många platser. Olyckligtvis har hon inte så många segrar som hon kanske hade velat ha men det har blivit många pallplatser. 

Hon har 28 pallplatser med en seger, 12 andraplatser och 15 tredjeplatser. Förhoppningsvis kan hon omvandla sina pallplatser till segrar i framtiden.

Spana in längdskidor odds på vår hemsida.

Ebba Andersson OS | Ebba Andersson VM

Ebba Andersson har fyra medaljer i VM-sammanhang från tre mästerskap. Hon tog ett silver med stafettlaget Lahtis 2017. Hon och det svenska laget var lyckosammare vid VM i Seefeld 2019 då det blev den ädlaste medaljen i stafetten.

I förra årets VM gick det inte lika bra i stafetten men Ebba tog sin första individuella medaljer i VM. Det blev brons både i skiathlon och 10 km fristil.

De resultaten hade skruvat upp förväntningarna på Ebba inför årets OS. Tyvärr blev det inte den succé hon själv och det svenska folket hoppats på. Hon lyckades endast ta en medalj i stafetten som var ett brons. Hon hade ett silver från OS 2018 i samma disciplin sedan tidigare.

Ebba Andersson 2

Förhoppningen inför turneringen var att hon skulle vara med i medaljdiskussionerna i dem individuella loppen den här gången. Ebba gjorde inget fantastiskt OS men hennes insatser var ändå betydligt bättre än kollegan Frida Karlsson.

I 30 km klassiskt var hon länge på en bronsplats men hon kroknade tyvärr i slutet på loppet och det blev bara en åttondeplats. Men Ebba har många år kvar på toppen som skidåkare och det kommer fler chanser för revansch.

Ebba Andersson Pojkvän | Ebba Andersson Gustaf Berglund

Ebba Andersson berättade tidigare i höstas om hennes nya relation. Hon är tillsammans med jämnårige Gustaf Berglund som också är en professionell skidåkare. Han är inte riktigt uppe på samma nivåer som Ebba än men han har fått göra fem världscupstarter.

Gustaf tävlar för skidklubben IFK Mora och har berättat om hur mycket stödet från Ebba betyder när han tävlar. Förhoppningsvis kan de hjälpa varann bli framgångsrikare i skidspåret i framtiden.

Ebba Andersson Lön | Ebba Andersson Förmögenhet

Ebba Andersson 3

Inkomsterna för längdskidåkare varierar ganska mycket år till år. Deras inkomster baseras mycket på hur dem presterar i tävlingarna. Mästerskapsår kan också vara lite av en kassako då det är betydligt högre prispengar där än i en vanlig världscuptävling.

I VM förra året tjänade Ebba hela 185 000 kr. Det var från medaljbonusar av det svenska landslaget och självklart fick hon prispengar utav det internationella skidförbundet för medaljerna.

I förra året bokslut från hennes aktiebolag Ebba Andersson AB hade hon en omsättning på över fyra miljoner kronor och bolaget gjorde en vinst på knappt 2,5 miljoner kronor.

Kolla in bet på massvis med matcher på 888sport.

Ebba Andersson Instagram | Ebba Andersson Twitter

Ebba Andersson är en Sveriges främsta framtidshopp inom längdskidåkning. Hon har redan blivit medaljör i både OS och VM. Det gör att hon är väldigt populär hemma i Sverige vilket märks på antalet följare hon har på sociala medier.

Hon delar med sig av massor av bilder från sitt privatliv och även tränings- och tävlingsbilder från skidsåkningen. Ebba har över 102 tusen följare på instagram. Om du vill följa Ebba Andersson på Instagram så heter hon där @ebbakristina

Ebba Andersson har också ett twitterkonto med nästan samma handle @ebbakristinaa. Hon har dock varit relativt inaktiv på twitter under ett längre tag.

Ebba Andersson 4

Ebba Andersson | FAQ  

Hur gammal är Ebba Andersson?

- Hon är född den 10 juli 1997.

Hur lång är Ebba Andersson?

- Hon är 167 cm lång.

Var bor Ebba Andersson?

- Ebba Andersson bor i Östersund som många andra av stjärnorna i landslaget-

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 30:e Januari 2022

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag