Dejan Kulusevski är nog den bästa svenska fotbollsspelaren just nu. Efter att ha haft en tuffare period i Juventus under Max Allegri har nu hittat tillbaka till storformen under Antonio Conte i Tottenham Hotspur.

Dejan påbörjade sin karriär i Brommapojkarnas berömda talangskola. Han började spela där som 6-åring och fortsatte där innan han vid blott 16 års ålder valde att flytta till Glenn Strömbergs Bergamo för spel i Atalanta. 


Atalanta brukar oftast räknas som en av Italiens bästa plantskolor och i Bergamo så hade Kulusevski ett flertal lagkamrater som numera spelar i de största klubbarna i världen. Exempelvis så spelar Bastoni i Inter och Diallo i Manchester United. 

För Kulusevskis del blev det tre säsonger i La Deas ungdomslag och tre matcher i A-laget innan han skeppades iväg på lån till Serie A konkurrenten Parma.

Det var i Parma Kulusevski skulle få sitt genombrott. Tränaren Roberto D’Aversa visade stor tillit till Dejan och han betraktades som en startspelare när säsongen startade. Kulusevski tackade för tilliten och betalade tillbaka med att göra två assist under säsongens andra match. 

Parma
Kulusevskis fina form gjorde att ett flertal storklubbar runt om i Europa fick upp ögonen för honom och under vintertransferfönstret valde Juventus att köpa upp Kulusevski för 35 miljoner euro. Han tilläts avsluta säsongen i Parma och totalt blev det 10 mål och 9 assist på 36 matcher. 

I Juventus blev det två säsonger. Under första säsongen användes han flitigt av tränaren Andrea Pirlo. Men laget underpresterade och Dejan likaså. Till hans försvar kan nämnas att han sällan fick spela i sin naturliga position. Dock fick vi se några riktigt bra matcher av Kulusevski under säsongen där han avslutade säsongen med 7 gjorda mål.

Under säsongen 2021-2022 bytte Juventus ut Andrea Pirlo mot Maximilliano Allegri och situationen blev sämre Kulusevski. Allegri är notorisk för att spela defensivt och för att främst spela med äldre och erfarna spelare snarare än att satsa på unga förmågor. Så blev det ännu en gång. Kulusevski och andra yngre spelare fick spela mindre än förr och ofta i fel positioner för att anpassa sig till Allegris traditionella 4-4-2 uppställning. 

Kulusevskis form pekade som väntat rakt nedåt och efter halva säsongen bestämde sig Juventus och Kulusevski för en lånesejour. Det blev tillslut en flytt till Tottenham och chansen att spela under Antonio Conte som lockade. 

I Spurs har Kulusevski hittat tillbaka till storformen. Han har bildat en riktigt bra anfallstrio med Kane och Son, och han har efter totalt 15 matcher gjort 3 mål och 6 assist. 

Spurs har möjligheten att köpa loss honom i sommar och fortsätter den nuvarande formen kommer de med all sannolikhet att utnyttja klausulen.

Följ med när vi går igenom allt du undrat om Dejan Kulusevski.

Biografi | Tidiga år

Privatliv | Familj | Fru

Förmögenhet | Lön | Net Worth

Instagram | Twitter

Statistik | Meriter

FAQ

 

Biografi | Tidiga år

Dejan föddes i Stockholm till Stefan och Katica. Hans föräldrar har ursprung i forna Jugoslavien och Nordmakedonien. Dejan är uppväxt i Vällingby och började spela fotboll som 6 åring för Brommapojkarna. 

 

Privatliv | Flickvän

Dejan Kulusevskis flickvän är även hon fotbollsspelare. Hon heter Eldina Ahmic och har tidigare spelat för AIK och Brommapojkarna innan hon valde att pausa spelandet för kärleken.

 

Förmögenhet | Lön | Net Worth

Kulusevski är fortfarande under kontrakt med Juventus och kontraktet med italienarna ger honom en årslön på 2,5 miljoner euro utöver prestationsbonusarna.

Spurs

Instagram | Twitter

Kulusevski är likt andra unga spelare en flitig användare av sociala medier. 

På Instagram publicerar han bilder från privatlivet och fotbollskarriären. Han har över 1,1 miljoner följare på Instagram och han heter där @dejan.k10.

 

Statistik | Meriter

 

Lag Matcher Mål Assist
Atalanta 3 0 0
Parma 39 10 9
Juventus 74 9 10
Tottenham 15 3 6
Svenska Landslaget 22 1 3

Titlar

  • Italienska Supercupen: 1 st - 2020
  • Italienska Cupen: 1st - 2020/2021

Svenska Landslaget

FAQ

När är Kulusevski född?

- Dejan är född den 25e april år 2000.

Vem är Dejan Kulusevskis agent?

- Hans agent är Alessandro Lucci.

Har Kulusevski nån hejjarramsa?

- Ja, spursfansen har efter hans fina prestationer komponerat en hejjarramsa i Kulusevskis ära. Ramsan är baserad på ABBAs "Gimmie, Gimmie Gimme" och kan inofficiellt sägas ha titeln "Gimmie, Gimmie, Gimme a Ginger from Sweden"

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 23:e April 2022

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike