I år har Uefa startat en ny europeisk turnering för herrar i fotboll. Det officiella namnet på turneringen är UEFA Europa Conference League.

Detta blir det tredje europeiska klubblagsturneringen och den kommer ligga längst ner i näringskedjan. Sen tidigare finns världens bästa turnering Champions League. Därutöver har vi Europa League som är gamla Uefacupen.

Varför behövs det då ännu en europeisk klubblagsturnering kanske ni undrar? Uefas tanke är att man vill ha turneringar som är mer inkluderande. De vill ge de mindre ländernas lag större chans att delta i europeisk cupfotboll.

Med den nya turneringsstrukturen garanterar Uefa att åtminstone 34 medlemsländer kommer delta i de europeiska turneringarna.

Sverige har ju haft stora bekymmer med att kvala sig in till europaspel under en längre tid. Denna nya turnering kan leda till att vi kan få se fler svenska lag i de europeiska cuperna.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Europa Conference League. Trevlig läsning!

Conference League Turneringsstruktur

Conference League kommer ha ett identiskt upplägg som Europa League. Det är tre kvalificeringsrundor och sedan en playoffrunda som bestämmer vilka lag som kommer delta i gruppspelet. I kvalificeringsrundorna finns det två kvalvägar. En generell för alla lag och en speciell för mästarlag från de olika ligorna.

Den "riktiga" turneringen börjar med gruppspelet där vi har åtta grupper. De åtta gruppvinnarna går till åttondelsfinal. De åtta grupptvåorna får spela om en åttondelsfinal mot åtta tredjeplacerade lag i Europa League grupperna. Därifrån är det inga nya lag som äntrar turneringen utan det blir "vanliga" kvartsfinaler, semifinaler och final.

Kolla in vår hemsida för betting online.

Conference League 2021 | ECL 2021

2021 blir invigningsåret för Uefa:s tredje turnering Conference League. Det mesta talar för att det kommer bli en intressant turnering ur svensk synvinkel. Förhoppningsvis kan vi få med något lag till gruppspelet och motståndet där blir nog lite lättare än en Europa League grupp.

Samtidigt ska man inte tro att ECL är någon skitturnering. Det kommer finnas klubbar även från de största ligorna. I år är Roma och Tottenham med till exempel. Sedan kommer det ju komma fler lag bra lag från de andra turneringarna.

Champions League 2021 | Europa League 2021

Hur kommer ECL påverka CL och EL? 

Champions League kommer inte påverkas men däremot blir det lite förändringar i Europa League. Som vi tidigare nämnde kommer de lag som placerar sig på en tredjeplats i deras EL-grupp att gå till en playoffrunda i ECL.

EL kommer också att reducera antalet grupper i år till åtta från fjolårets 12. Istället för 48 lag i EL:s gruppspel blir det alltså 32 lag.

888sport erbjuder spel på massor av fotbollsmatcher. Kolla in våra odds på alla stora fotbollsturneringar.

Hammarby Conference League | Elfsborg Conference League

I år hade vi tre svenska lag i kvalrundorna till ECL. Tack vare Sveriges klubblagsranking hos Uefa slapp dem svenska lagen gå in i den första kvalrundan. Hammarby, Elfsborg och Häcken gjorde entré i den andra kvalrundan.

Häcken fick storstryk mot skotska Aberdeen i första matchen och förstörde sina chanser redan där. Segern i den andra matchen hjälpte föga.

Elfsborg fick moldaviska Milsami i en gynnsam lottning. De vann med totalt 9-0 och är vidare till nästa runda där de möter bosniska Velež Mostar. Det kommer bli en svårare nöt att knäcka.

Hammarby imponerade mest när man slog ut slovenska Maribor ganska enkelt. Ett Maribor som har varit ett bogey-lag för de svenska klubbarna ute i europa de senaste åren. I den tredje kvalrundan får de möta serbiska Čukarički.

Sen har vi ju Malmö också som i nuläget är garanterade en plats i ECL:s gruppspel. Malmö är just nu i CL-kvalet men skulle man förlora är man garanterade en plats i Europa Leagues gruppspel.

Som ni ser så finns det ett skyddsnät för det lag som är svenska mästare. Det krävs en fullständig genomklappning för att allsvenska mästaren ska bli utan europaspel nu.

ECL FAQ

Hur många lag deltar i Conference League?

184 lag kommer delta i turneringen om man räknar in kvalrundorna.

Vad får vinnaren i Conference League?

Vinnaren får en direktplats i Europa Leagues gruppspel kommande säsong om man inte redan kvalificerat sig till CL.

Vart spelas finalen i Conference League 2021?

Finalen kommer spelas på Nationalarenan i Tirana, Albanien den 25:e Maj 2022.

*Credit for the main photo belongs to Martin Meissner / AP Photo*