Anthony Elanga är en av Sveriges största fotbollstalanger. Han spelar redan för ett av världens bästa klubblag och har tagit en plats i Manchester Uniteds startelva. 

Det hör inte till vanligheten att svenska tonåringar spelar med stjärnor som Cristiano Ronaldo och Paul Pogba till vardags. Men Elanga har inte blivit starstruck utan han har tagit för sig och petat spelare som Jadon Sancho och Rashford.

Om det är så att efternamnet Elanga känns lite bekant så är det ju för att Anthony är son till Joseph Elanga. Joseph var också han en professionell fotbollspelare och gjorde flera säsonger i Malmö FF.

Pappan var även en landslagsman för Kamerun och Anthony hade också möjligheten att representera pappans hemland men han valde det svenska landslaget.

Anthony har precis börjat sin fotbollskarriär men har redan visat upp en fin mognad i sitt spel. Vi hoppas han kan fortsätta på den inslagna vägen framöver.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Anthony Elanga. Häng med när 888sport kollar in en av världens största fotbollstalanger!

Anthony Elanga Spelarkarriär | Elanga Manchester United

Anthony Elanga 1

Elanga började sin fotbollskarriär hemma i Sverige med spel i Elfsborg och Malmö FF som pappa Joseph. Redan vid 12-årsåldern blev han scoutad av Manchester United och Manchester City. 

Han valde den röda delen av Manchester och hela familjen Elanga flyttade till England för att stötta Anthonys fotbollskarriär.

Elanga gick genom flera ungdomslag i Man U innan han 2018 tog en plats i u-18 laget som 15-åring. I slutet på säsongen 2020/2021 var det dags att göra debut i A-laget. Han gjorde sin debut mot Leicester City och i hans andra match som var säsongens sista mot Wolverhampton gjorde han sitt debutmål i Premier League.

Under årets säsong var Elanga en del av A-laget i början av säsongen men han fick ingen speltid av tränare Solskjaer. Det var först när Ralf Ragnick kom in som Elanga började få chansen och han tog den verkligen. Sakta men säkert fick han mer speltid och han överglänste spelare som Sancho och Rashford.

Elanga har nu befäst sin plats som startspelare och har fyllt på med två mål och två assist i Premier League.

Anthony Elanga Landslaget | Elanga Sverige

Anthony Elanga 2

Anthony Elanga är en nybliven svensk landslagsman. Han blev uttagen till den avgörande samlingen inför playoff till VM. Det blev två inhopp för Elanga i två avgörande matcher men Sverige lyckades inte ta sig till VM i den avslutande matchen mot Polen. 

Janne Anderssons val att skicka in en ung debutant i ett skarpt läge säger ändå ganska mycket om hur mycket man tror på Elanga. Han är inte bara en framtidsspelare utan kan bidra redan nu.

Det var dock inte glasklart att Elanga skulle välja att spela för Sverige på landslagsnivå. Han hade möjligheten att representera även England och Kamerun. Anthony sa dock att han valde Sverige för att det var landet han var född och spenderat sin barndom i samt att Sverige hade en speciell plats i hans hjärta.

Elanga är fortfarande bara 19 år och har förhoppningsvis och lång och framgångsrik karriär framför sig. Vi hoppas att det svenska landslaget kan slussa in honom i startelvan och att dem kan kvala sig in till nästa stora mästerskap.

Kolla in oddset på massvis med matcher på 888sport.

Anthony Elanga Familj | Joseph Elanga

Anthony Elanga är son till den tidigare fotbollsspelare Joseph Elanga. Joseph hade sin bästa tid i svenska Malmö FF och vann också allsvenskan säsongen 2004.

Pappa Elanga spelade också i Malmö samtidigt som en viss Zlatan Ibrahimovic. Förutom att spela i Sverige så hade Joseph också några kortare sejourer i PAOK och Bröndby. Men han valde att avsluta karriären i Sverige och valde att bosätta sig här efter karriären.

För spel på fotboll, spana in fotboll odds på våran hemsida.

Anthony Elanga 3

Anthony Elanga Lön | Anthony Elanga Förmögenhet

Det har gått väldigt fort för Elanga det senaste året. Så sent som i maj förra året fick han göra debut i Manchester Uniteds A-lag. Inför årets säsong flyttades han upp till laget och efter fina insatser under hösten har han fått mer och mer speltid.

Fram tills i december hade han fortfarande sitt ungdomskontrakt men framgångarna i A-laget gjorde att klubben kände sig manade att knyta supertalangen till klubben över en längre period. Manchester United skrev på ett femårskontrakt med Elanga som löper ut 2026.

Anthonys första seniorkontrakt kommer att ge honom en lön på 286 tusen pund per år. I kronor blir det ungefär 3,5 miljoner kronor. Det är inga dåliga pengar för en tonåring. Om han däremot fortsätter på samma inslagna väg dröjer det nog inte länge innan han får ett betydligt bättre kontrakt.

Anthony Elanga Instagram | Anthony Elanga Twitter

Anthony Elanga 4

Anthony Elanga är en av Sveriges mest talangfulla spelare och hans följarskara ökar konstant på Instagram. Elangas succé i Manchester United gör att han får många nya fans då klubben har massvis med fans. 

Självklart är det mest bilder från fotbollsplanen då hans liv kretsar kring fotbollsplanen men det kan vara smart att hålla koll på Elangas instagram då det kan dyka upp andra Man U stjärnor där. Anthony har över 781 tusen följare på instagram. Om du vill följa Anthony Elanga på Instagram så heter han där @anthonyelanga

Anthony Elanga har tyvärr inget twitterkonto.

För mer bet titta in här.

Anthony Elanga | FAQ  

När är Anthony Elanga född?

- Han är född den 27 april 2002.

Hur lång är Anthony Elanga?

- Han är 178 cm lång.

Hur mycket väger Elanga?

- Han väger 75 kg.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 24:e April 2021

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike