Anna Haag är en pensionerad svensk längdskidåkare. Hon lade skidorna på hyllan 2018 efter en lång och framgångsrik karriär. Hennes största bedrift var en olympisk guldmedalj som hon tog tillsammans med det svenska damlandslaget i stafetten.

Utöver det har hon flera andra medaljer i både OS och VM. Hon valde att avsluta karriären efter OS 2018 då hon kommit fram till det beslutet under mästerskapet. Hon kände bara att det här inte var vad hon ville göra längre.

Hennes beslut påverkade också hennes dåvarande pojkvän Emil Jönsson som numer är hennes man. Emil valde också att avsluta sin skidkarriär och efter pensionen är det mycket som hänt i deras liv.

Nu lever dem ett vanligt liv utan massa resande och de har gift sig samt bildat familj.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Anna Haag. Häng med när 888sport tittar närmare på en tidigare svensk längdskidåkare.

Anna Haag Skidor

Anna Haag 1

Anna Haag växte upp i vackra Orsa i Dalarna. Hon gick på Mora skidgymnasium innan hon flyttade till Östersund 2006 för en heltidssatsning på skidåkning. 

Anna slog igenom på internationell nivå säsongen 2007/2008 när hon kom på en tolfte plats i Tour de Ski. Totalt blev det 12 säsonger i världscupen för Haag. Hennes bästa totalplacering i världscupen var en elfte plats 2011.

Hennes enda vinst i en världscuptävling kom samma säsong i tyska Oberstdorf. Det var i en dubbel jaktstart. Hon tog segern framför lagkamraten Charlotte Kalla i en spurtuppgörelse. I samma tävling återfanns Therese Johaug endast på en sjunde plats.

Sammanlagt har Anna nio pallplaceringar i individuella och lagtävlingar i världscupen.

Spana in odds längdskidor på vår hemsida.

Anna Haag OS | Anna Haag VM

Haag har även varit framgångsrik i stora mästerskap som VM och OS. Där har hennes framgångar främst kommit i stafetter. Men hon har även ett individuellt silver från 10 km skiathlon från OS 2010. Hon har deltagit i tre OS där det sammanlagt blivit tre silver och ett guld. Guldet kom i OS i Sotchi 2014 tillsammans med stafettlaget i 4 x 5 km.

I VM-sammanhang har det blivit tre silver och ett brons. Där har alla medaljer kommit på stafetter. Hon var inte lika lyckosam på de individuella disciplinerna i VM. Hennes bästa placering kom på VM 2017 i hennes sista VM-turnering. På det individuella 10 kilometersloppet kom hon in på en femte plats.

Anna Haag 2

Anna Haag Emil Jönsson | Anna Haag

Anna Haag bildar ett stjärnspäckat par tillsammans med Emil Jönsson. Emil är också en tidigare längdskidåkare med medaljer från stora mästerskap. Emil Jönsson var en sprinter av högsta klass och de flesta som följt längdskidåkning vet vem han är.

De blev tillsammans tidigt i deras skidkarriärer men gifte sig först efter att de slutat karriären. Tanken var att de skulle gifta sig 2017 men deras satsning mot OS 2018 kom i vägen. Bröllopet ägde till slut rum under sommaren 2018 och paret har numera två söner, Harry och Helge.

Både Anna Haag och Emil Jönsson har haft ett hektiskt schema med konstant träning och resande tidigare i livet. Nu lever de ett stillsamt familjeliv i vackra norrländska Frösön.

Anna Haag Lön | Anna Haag Förmögenhet

Anna Haag 3

Nu när Anna Haag inte längre åker skidor professionellt är det inga prispengar som rullar in från tävlingar. Både hon och hennes man Emil har avslutat sina skidkarriärer. Men dem båda var måna om att tänka på framtiden när de fortfarande var aktiva skidåkare. De hade planer på att trygga sin framtid efter skidkarriären och de har aktiebolaget Anna & Emil AB som omsätter flera miljoner kronor per år.

De har även gjort flera fastighetsköp vilket har hjälpt ekonomin. Parets bostad i Frösön som dem bor i är värderad till över åtta miljoner kronor.

Både Anna och Emil har även visat intresse för att bli skidexperter i tv om den chansen skulle dyka upp. Med deras erfarenheter från professionell skidåkning och tävlande i de största mästerskapen skulle dem bli ett fint tillskott till vilken vintersportsändning som helst.

Kolla in betting på massvis med sporter på 888sport.

Anna Haag Instagram | Anna Haag Twitter

Anna Haag är en pensionerad längdskidåkare men det betyder inte att hennes popularitet har sjunkit. Hon har en massiv skara följare på instagram som får följa hennes nya liv utan tävlandet på högsta nivå.

Trots att hon inte längre tävlar på högsta nivå så gillar Anna att hålla sig i form och det blir mycket träningsbilder. Hon delar också med sig av sitt nytt lugna familjeliv i Frösön med sin man Emil och barnen. Anna har över 126 tusen följare på instagram. Om du vill följa Anna Haag på Instagram så heter hon där @annahaag

Anna Haag har tyvärr inget twitterkonto. 

Anna Haag 4

Anna Haag | FAQ  

Hur gammal är Anna Haag?

- Hon är född den 1 juni 1986.

Hur lång är Anna Haag?

- Hon är 163 cm lång.

Var bor Anna Haag?

- Anna Haag bor i Valla, Frösön tillsammans med sin familj.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 30:e Januari 2022

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Superlöftet Linn Svahn