Melbourne Cup är den största dagen i den australiensiska galoppkalendern och när det kommer till action på banan blir man aldrig besviken. Varje år i november samlas tusentals åskådare för att se loppet som äger rum på Flemington Racecourse och ibland även för att se historiska ögonblick utspela sig på banan.

Nuvarande mästare är Rekindling som vann 2017 års lopp efter en självsäker prestation av tränaren Joseph O'Brien och ägaren Lloyd Williams. För Willams och övriga medlemmar i ägarstaben var detta andra segern i rad efter att man även vunnit med Almandin 2016, som stod under Aidan O'Briens förmyndarskap.

Rekindling kommer dock inte få möjlighet att bli en del av den grupp hästar som vunnit loppet två gånger på grund av bekymmer med hans vikthandikapp, trots att han är den yngste hästen som vunnit tävlingen. Detta gör att 2018 års upplaga av Melbourne Cup är vidöppen och att det dessutom finns chans för de tävlande hästarna att plats i tävlingens historieböcker. Resten av världen är kanske avundsjuk på brittisk galopp, men ser man tillbaka finns det under årens lopp några fantastiska historier som utspelats på Flemington och här tänkte vi därför titta lite närmare på fem av de mest minnesvärda ögonblicken.

Makybe Diva

Ingen häst i Melbourne Cups historia har vunnit tävlingen tre gånger. I och med segrarna 2003 och 2004 blev Makybe Diva bara den femte hästen i loppets historia som vunnit två gånger. Ägaren Tony Santic och tränaren Lee Freedman ställde även upp med det bruna stoet i Melbourne Cup 2005. Makybe Diva visade fin form under hela säsongen och vann tre av fyra lopp innan tävlingen, bland annat ett på Flemington. 

På grund av sin tidigare historia i Melbourne Cup var hon storfavorit till att vinna loppet. Med Glen Boss i sadeln gjorde Freedmans adept en bra start i loppet som sträckte sig över två engelska mil. Jockeyn kunde sakta men säkert ta hästen upp genom fältet för att med 200 meter kvar sätta in en attack. Makybe Diva hade både fart och uthållighet för att ta hem segern och vann före rivalen och 70-oddsaren On A Jeune med en och en kvarts hästlängd. Det bruna stoet är en av loppets legender och en av de främsta tävlande i Melbourne Cups 157-åriga historia.

Prince Of Penzance

Med tanke på hästens kvalitet var Makybe Divas succé inte någon överraskning. Freedmans adept var en högkvalitativ tävlande med åtskilliga vinster på meritlistan innan hennes vinst på Flemington. Prince of Penzance var näst intill den totala motsatsen, när han stod för en av de största skrällarna i Melbourne Cups historia när han vann loppet och dessutom hade ett odds på 100 gånger pengarna hos bolagen som erbjuder betting på galopp. Den brune valacken åtnjöt ett par segrar i början av karriären, men kämpade sedan under säsongen 2015. Darren Weirs adept hade usel form från slutet av augusti fram till början av oktober när inte lyckades komma bland de tre främsta i lopp på Caulfield, Ballrat och Moonee Valley.

Precis före Melbourne Cup hittade han rätt rytm i och med en andraplats i Moonee Valley Gold Cup, även om han fortfarande sågs som en outsider. Det såg ut som att Michelle Payne skulle kunna bli den första kvinnliga jockeyn som segrade i tävlingen, dock grusades både hennes chanser och förhoppningar när hennes adept föll till tionde plats. Men, Payne lyckades få fart på Prince of Penzance, ta sig upp genom fältet och slutligen vinna efter att ha besegrat Max Dynamite med en och en halv hästlängd medan loppets favorit, Fame Game, slutade först på 13:e plats. Segern var den största skrällen i loppets historia och även första gången som en kvinnlig jockey vann.

Media Puzzle

Media Puzzles seger är kanske en av de mest känslomässiga av alla segrar i Melbourne Cup. Damien Oliver hade redan 1995 vunnit tävlingen med Doriemus och etablerade sig därmed också som en av Australiens främsta jockeys. En vecka före han skulle tävla med Media Puzzle i Melbourne Cup dog hans bror Jason, även han jockey, vid en olycka i samband med en tävling på Belmont Park, Western Australia. Trots tragedin lyckades Oliver ändå ställa upp i tävlingen med sin kastanjebruna valack som under 2002 års säsong hade gått lite upp och ner.  

 

Strax innan loppet hade Media Puzzle, med Oliver i sadeln, hittat formen med en seger i Holden Geelong Cup två veckor före Melbourne Cup. Som ett resultat av detta var han en stark utmanare om segern, även om Vinnie Roe var favorit. Oliver lyckades hålla känslorna i schack och göra ett enastående lopp på femåringens rygg. Tillsammans med Media Puzzle gjorde han ett perfekt lopp och försäkrade sig även om att det fanns krafter kvar när det var dags för upploppet. Den amerikanska hästen vann med två hästlängder före Mr Prudent på den näst snabbaste tiden i tävlingens historia. Oliver tillägnade loppet till sin bror med orden: "Den här är till dig, Jase."

Almandin

Lloyd Williams är den mest framgångsrike ägaren i Melbourne Cups historia med totalt sex segrar. Almandin var den tävlande som gjorde att han bröt sig loss från gänget med fyra segrar när den tyska hästen vann 2016 års tävling. Det blev en av de mest spännande tävlingarna i Melbourne Cups historia när Hickmotts adept vann med med minsta möjliga marginal. Inför loppet var han i bra form med segrar i Bart Cummings på Flemington samt i Harry White Classic på Caulfiled veckorna innan tävlingen.

I förtidssatsningarna hade Almandin ett odds på 11 gånger pengarna och hade dessutom en tuff kamp med Heartbreak City om segern. Kerrin McEvoy avancerade med sin adept genom fältet mot slutet av loppet. Dock lyckades hans rival behålla farten på upploppet, vilket innebär en spännande avslutning. Almandin hittade dock en extra växel i rätt tid och kunde därmed trycka sig förbi Heartbreak City och vinna med en huvudlängd, en av de minsta segermarginalerna i tävlingens historia. 

Kingston Rule

Bart Cummings adept stod för en av de mest minnesvärda prestationerna i tävlingens historia år 1990. Med en stamtavla i bagaget var Kingston Rule en av favoriterna inför tävlingen med segrar i Tommy Woodcock Handicap, H A Currie Handicap samt Moone Valley Cup. Dock fick han kämpa i ett lopp med hög fart och med 800 meter kvar låg han inte bättre än på en åttondeplats i de bakre delarna av fältet. Savage Toss och Our Magic Man kämpade om ledningen innan Kingston Rule till slut fick fart och avancerade genom fältet. 

Hans fart gjorde att han kunde ta sig förbi duon längst fram, men i slutet av loppet tog sig The Phantom fram och satte press på Kingston Rule, som dock hade fart nog att vinna tävlingen och dessutom på den snabbaste tiden i tävlingens historia. Tiden löd på 3:16.30 och är fortfarande  gällande rekord.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content
Tenniskunskap: Förstå och hitta bra tennis betting tips 

Hitta bra tennis betting tips 

Ett modernare sätt att spela på hästar

Betting på hästar

888s guide till vilka sportevent som fortfarande är igång

Vilken sport är igång?

Inför Super Bowl

Inför Super Bowl

Tom Brady - Amerikansk fotbolls största spelare

Special: Tom Brady