Några kanske fortfarande avfärdar dart som "glorifierad underhållning på pubben", men sedan starten har det hänt mycket inom sporten, som under de senaste årtiondena vuxit till en global företeelse.

Dart har även fått draghjälp av högprofilerade namn som Phil Taylor, Eric Bristow och Michael Van Gerwen, som inte bara dominerar sporten utan också gett oss många dramatiska och minnesvärda ögonblick på the Oche.

De tidiga åren

Det finns många teorier om sportens rötter, men man tror att det finns en koppling till bågskytte. Idag talar många fortfarande dessutom om sporten som "pilkastning".  Med tanke på den runda måltavlan med olika möjligheter till poäng finns det skäl att anta att de bägge aktiviteterna är kopplade till varandra. Det sägs att Henrik VIII, som var en entusiastisk bågskytt, fick ett set med "pilar från Biscaya" av Anne Boleyn. Dock blev inte spelet i sin nuvarande form populärt förrän på 1900-talet.

I början av 1900-talet utövades dart endast på pubar eller bakom stängda dörrar med ett fåtal åskådare som utgjordes av en handfull stamgäster smuttandes på varsin ale.

Den första officiella darttävlingen var "News of the World Competition", som ägde rum i London i slutet av år 1927 och som lockade runt 1 000 åskådare. Det dröjde inte länge förrän tävlingen expanderade med mindre turneringar i Yorkshire, Lancashire och Wales. Andra världskriget gjorde dock att tävlingarna tvingades ta en paus i slutet av 1930-talet.

När turneringen återupptogs 1947 var den rikstäckande och fortsatte att vara Storbritanniens främsta darttävling under de kommande 40 åren. Turneringen fortsatte utan uppehåll fram till och med 1990 när Phil Taylor för sista gången lyfte bucklan på Aston Villa Leisure Center.

1970-talet

Dart fortsatte att ha en ganska nischad publik och höll en ganska låg profil under 1950-talet. Trots att uppmärksamheten ökade under 1960-talet var det inte förrän på 1970-talet som sporten verkligen hamnade i strålkastarljuset.

År 1972 visade ITV för första gången News of the World Championships, som det året ägde rum på Alexandra Palace. 

The British Darts Organisation, BDO, grundades 1973 och snart fångade också sporten publikens fantasi. Mängder av TV-tittare drogs till sporten samtidigt som dart även började utövas på lokala värdshus. Under hela 1970-talet jobbade BDO hårt för att attrahera sponsorer och TV-bolag och 1979 kom något av ett genombrott för sporten. Åtta miljoner tittare såg John Lowe vinna Embassy World Professional Darts Championship, som sändes på BBC. 5-0-segern gjorde Lowe till ett av de största namnen inom sporten och snart fick han också sällskap av Jocky Wilson, Alan Evans samt tidigare nämnde Eric Bristow.

Yorkshire Television's Indoor League var en annan väsentlig del i att förbättra sportens profil och attraherade miljoner tittare från norra delarna av landet som fängslades av turneringen, som ägde rum på Leeds Irish Centre. Kommentatorn Sid Waddell stod för showen, som höll på till 1979. Waddell blev en av de mest populära rösterna och även en etablerad kommentator vid världsmästerskapen.

Dart på TV under 1980-talet

Även om dart som TV-sport växte mycket under 1970-talet är det 1980-talet som brukar betraktas som den gyllene eran för dart som TV-sport. Från TV-apparater runtom i landet kunde man regelbundet höra det utbristas "One Hundred Eighty" tillsammans med Sid Waddells utsmyckade och färgstarka beskrivningar. Sporten fängslade tittarna och de främsta utövarnas benägenhet att också smutta på en pint mellan kasten gjorde förstås inte saken sämre. 

Utövare som Eric Bristow och Jocky Wilson hade tydliga personligheter och passande smeknamn som gjorde de ännu mer omtyckta bland fansen. "The Crafty Cockney", som Eric Bristow kallades, vann tre världsmästerskap i rad mellan 1984 och 1986 och njöt av sin image som en så kallad "wide boy". Han blev en av de första allmänt kända namnen inom dart och sedermera även mentor för många framtida stjärnor, bland annat Phil Taylor.

BDO World Championships

BDO World Championships började år 1978 med en första tävling som ägde rum på en nattklubb i Nottingham. Därefter hölls även tävlingen i Stoke innan den flyttade till Frimley Green i Surrey, strax söder om London. 

På grund av att tävlingen var oförutsägbar och ofta bjöd på överraskningar lockade den alltid ett stort antal åskådare. Keith Dellers seger över Eric Bristow år 1983 räknas fortfarande som en av de största skrällarna inom sporten. En av världsmästerskapens mest populära utövare var den ständigt återkommande Singapore-amerikanen Paul Lim som år 1990 blev den förste i turneringen att sätta en perfekt "nine-darter", vilket gjorde att han också belönades med ytterligare 50 000 pund i prispengar.

Splittringen

Efter den inledande succén kämpade BDO i slutet av 1980-talet för att behålla sportens popularitet. Samtidigt var många utövare missnöjda med att sporten inte visades så mycket i TV. Dart var inne i en svacka och nu behövde saker och ting ändras.

1989 ställdes saker och ting på sin spets när de 16 främsta utövarna bröt sig loss från BDO och bildade WDC, World Darts Council, som så småningom bytte namn till PDC, Professional Darts Corporation. 1993 sände Sky Sports, som fortfarande var relativt nya på marknaden, ett par WDC-tävlingar och skrev även på ett avtal för att sända World Matchplay och världsmästerskapen.

Sky Sports Premier League-sändningar hade redan lockat en betydande andel tittare och att även börja visa dart verkade som ett klokt drag för kanalen. 24 utövare tävlade i det första WDC-världsmästerskapet. Samtidigt fortsatte BBC att sända BDO-världsmästerskapet där Bobby George fungerade som dragplåster för den gamla styrande organisationen. Dart-fans var verkligen bortskämda med alternativ. 

Dart i världen

Trots att det började som ett anspråkslöst spel på puben fortsatte populariteten för dart att växa tack vare sina många kända namn och karaktärer. Under 1990-talet och 2000-talet visades det mer dart på TV än någonsin tidigare, samtidigt som antalet turneringar fortsatte att växa med bland annat Grand Slam of Darts och UK Open. 

Phil Taylor dominerade sporten under många år och blev ett allmänt känt namn även utanför dartvärlden. Trots att han inte var populär bland alla vid darttavlorna fanns det aldrig någon tvekan om Stokesonens kastförmåga, vilket gjorde att han fick fans runt om i världen. I takt med att TV-rättigheterna utökades tillkom även utövare från Australien, Österrike, Belgien och Nederländerna. Samtidigt har World Series of Darts och därefter US Open även gjort av dart tagit sig in på den amerikanska marknaden. 

Premier League of Darts är ett av de senaste tillskotten på schemat, tillika en av av Sky's mest populära sporthändelser. Turneringen, som äger rum varje torsdagskväll mellan februari och maj, finns numera också i Rotterdam och Berlin. Dessutom finns planer på att expandera ytterligare. 

2010-talet

Det senaste namnet som dominerar sporten är Michael Van Gerwen, vars succé är anmärkningsvärd med tanke på hur mycket resande som numera krävs. I samband med sin dotters födelse år 2017 tog holländaren en månads paus då han ansåg det vara opassande att fortsätta tävla med en nyfödd därhemma. 

Färgstarka karaktärer som Peter Wright och Gary Anderson tävlar fortfarande regelbundet i PDC medan Glen Durrant med flera fortsätter att tävla i BDO-tävlingar. Via streams och bilder har fans möjlighet att följa turneringar online och via sociala medier går det att dagligen hålla koll på vad olika dartprofiler har för sig. Trots att dart inte sänds särskilt ofta i de större TV-kanalerna fortsätter turneringar som Premier League of Darts att ha ganska stora tittarsiffror. En och annan gång kanske man som dart-fan även ser en tävling på plats. Till många tävlingar under 2018 har det sålts över 10 000 biljetter, vilket innebär att sporten fortsätter att locka åskådarantal som ligger över snittet. 

Att gå på en av dessa tävlingar är en årligt återkommande händelse för dart-fans och världsmästerskapen lockar också sin beskärda del av festprissar i norra London. Dart har gått från att vara en TV-stapelvara för helgeftermiddagar till en rolig utekväll. Chanserna att se sina favoritspelare på riktigt är större än någonsin och samtidigt fortsätter sporten att spotta ur sig en rad karaktärer som blir populära tack vare sina olika upptåg på scenen.

Under de senaste 40 åren har sporten gått igenom en hel del, men den har verkligen klarat sig bra och eftersom den ständigt expanderar har den också blivit en global företeelse. Med tämligen okomplicerade regler har dart alltid stoltserat med att vara någorlunda tillgänglig för massorna, samtidigt som sporten fortsätter att gå från klarhet till klarhet.

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.