Title
En stängd liga påverkan på betting

I England har Football Leagues stege funnits i årtionden. Systemet med att de lag som slutar i toppen av en division avancerar till en högre division fungerar bra och ger också möjlighet för mindre klubbar att ta sig hela vägen upp till Premier League. Det är bara att titta på det jobb som Eddie Howe har gjort med AFC Bournemouth för att se hur framgångsrikt det här systemet kan vara för vissa klubbar. På samma sätt åt fungerar det även åt andra hållet. Några av Englands mest framgångsrika klubbar, som till exempel Leeds United, Nottingham Forest och Aston Villa har alla åkt ur högsta ligan trots att man tidigare haft framgångar i Europa. 

Andra stora ligor runt om i världen har dock ett system med "stängd" liga. I stora drag innebär detta att det varken sker några uppflyttningar eller nedflyttningar utan organisationer eller klubbar måste bli inbjudna för att ansluta, vilket baseras på ett antal olika faktorer. Först och främst är logistiken när man spelar i en liga som A-League eller Major League Soccer inte enkel. Lagen måste ha tillgång til en passande arena, ha tillräckliga ekonomiska medel för att betala personal och spelare och det måste också finnas en plattform för framtida utveckling. Om en klubb inte kommer att förbättra ligan på något sätt kan klubben mycket väl nekas inträde i ligan.

I vissa länder, framför allt i de där fotbollen inte är så stor, fungerar det här systemet bra. I USA och Australien verkar fansen uppskatta den inhemska fotbollen, så varför ändra på ett vinnande koncept? Major League Soccer-tittarna kunde njuta av målrekord tidigare den här säsongen. Ligan hade ett målsnitt på 3,22 mål per match, vilket är den högsta siffran sedan ligan startade på andra sidan Atlanten. Samtidigt är A-League en av de mest underhållande och spännande ligorna att titta på. Detta på grund av att det finns bristande försvarskompetens samtidigt som lagens anfallsfilosofi hela tiden förbättras. 

Hur påverkar de här ligorna spelkvalitén?

Anfallsfotboll är vanligtvis det spelsätt som tillämpas i de här två ligorna. I Major League Soccer har det alltid varit så. Fokus har legat på att göra sporten rolig och attraktiv för publiken i USA. Den så kallade "Designated Player rule", även känd som Beckham-regeln efter David Beckhams flytt till LA Galaxy, är i dagsläget användbar då den ger klubbar möjlighet att erbjuda lukrativa kontrakt till stora namn och samtidigt hålla fast vid lönetaket för resten av laget. Så länge som det här systemet finns kommer MLS att fortsätta växa. För närvarande håller ligan också på att ta sig upp i den andra divisionen av inhemska proffsligor.

Samtidigt växer också A-League. Australiensiska klubbar har inte kunnat locka till sig lika stora namn, men några före detta Premier League-stjärnor spelar i dagsläget i Australiens förstaliga. Adam Le Fondre, som just nu spelar för Sydney FC, satte nytt Premier League-rekord för flest mål i högsta divisionen under en säsong av en avbytare. I skrivande stund har han gjort sex mål på sex matcher i A-League. Oddsen för att Sydney FC i år ska ta hem titieln ligger på 3.75 gånger pengarna, vilket i så fall skulle bli lagets andra titel på tre år. 

Slutspelsformatet fungerar bra i bägge ligorna

Utan vare sig uppflyttning eller nedflyttning har slutspelsformatet ett särskilt ansvar i båda ligorna. Major League Soccer har haft samma format sedan starten, vilket har varit en rungande succé bland fans över hela världen. Vissa klubbar tenderar att förändra sin spelstil i slutspelet vilket i sin tur kan påverkar olika spelmarknader och då gäller det för spelare att hålla utkik efter anmärkningsvärda skiftningar. Utöver det är fördel av hemmaplan, precis som i många andra amerikanska sporter, något som har stor betydelse i slutspelet och som bör tas i beaktande vid betting på MLS-slutspelet.

I Australien är vägen till final enklare än i USA. De sex bästa lagen går vidare till slutspel, men de två bästa lagen går direkt till semifinal. Förvisso göra detta att lagen kan hålla sig fräscha, men vissa lag föredrar att spela matcher för att hålla sig i form och vara alerta. Att hitta balansen kan därför vara svårt. Sydney har hittills den här säsongen dominerat ligan, men förra året nådde de inte hela vägen i slutspelet utan istället var det Melbourne Victory som fick lyfta bucklan. Oddset för att de regerande mästarna ska försvara sin titel ligger hos 888sport på 4.00 gånger pengarna. 

Betting på de här ligorna – Så fungerar det

Som spelare gäller det att vara medveten om skillnaderna mellan de här ligorna och Premier League i England. Det finns inga spelmarknader för nedflyttning, men det går att spela på huruvida specifika lag i A-League och MLS kommer att hamna i botten eller inte. Major League Soccer är svårare att förutsäga, i huvudsak på grund av att ligan är uppdelad i två conferences. I början av varje säsonger erbjuder många spelbolag odds på vilka lag som går till slutspel, vilket är populärt hos de som spelar på NFL och NHL eftersom amerikansk lagsport ofta kan vara svårtippad. 

I A-League är det samma sak. Det finns ett stort utbud av odds på A-League hos 888sport, samtidigt som Australiens högsta liga växer och den lär bara bli större då intresset ökar även i utlandet. Spelare kan satsa på en rad olika marknader, bland annat topplag från en specifik stad, vilka lag som hamnar i botten, matchup-betting mellan rivaliserande klubbar och mycket mer. Fler spelmarknader kommer att bli tillgängliga för både A-League och Major League Soccer då dessa ligor i dagsläget är större än någonsin, samtidigt som det blir fler och fler TV-sändningar för varje säsong. 

Förutspå en vinnare

Som sagt, att förutspå en vinnare i MLS är svårare. Major League Soccer arbetat hårt för att få fler lag att ansluta till ligan. Fotboll håller snabbt på att utvecklas till en av USA:s största sporter och med ett nytt lag från Los Angeles samt David Beckhams framtida lag lär intresset öka ytterligare. Att spela på vilket lag som kommer att ta hem MLS Cup är lite av ett lotteri, då 15 av 23 lag i den amerikanska ligan har spelat i MLS Cup, vilket visar på ligans styrka och de lag som spelar i den. 

A-League har varit aningen mer förutsägbar. Samma klubbar tenderar att nå slutspel år efter år. Även andra klubbar har lyckats nå slutspel, dock innebär inte detta att Australiens högsta liga är tråkig och lätta att tippa, snarare tvärtom. Sex lag har lyckats ta hem A-League-titeln. Bäst är Melbourne Victory med fyra titlar. Men, många fans minns säkert Adelaide Uniteds skräll 2016, vilket visar att A-League-publiken kan vänta sig att vad som helst kan hända i Australien främsta fotbollsliga.  

Framtida tillväxt – Några ändringar?

Spelare gillar att satsa på Major League Soccer och A-League just på grund av deras natur. Att ändra saker och ting för mycket i de bägge ligorna kan vara skadligt eftersom de är två av de mest spännande ligorna att titta på samtidigt som många spelare föredrar att satsa på "Över" ett visst antal mål i en match snarare än "Under". Major League Soccer håller på att växa till en av de största ligorna på planeten, så vill A-League också nå toppen är det bara att följa i MLS fotspår. Det vore inte förvånande om de här två ligorna utvecklas till två av de största fotbollsligorna under de kommande åren.

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Published at
2018-12-19T12:00:00