Title
Davis Cups största skrällar

Davis Cup skiljer sig från alla andra events i tennis. Det kombinerar individuella dueller på plan med äran att representera ens land.

Det är ett event där spelarna får en chans att skriva in sitt namn i historieböckerna och uppnå något som de aldrig skulle kunnat som singel-eller dubbelspelare. Varje Davis Cup-match innehåller fem "rubbers".

En match spelas över tre dagar där de två första spelas på den första dagen. Den andra dagen spelas det en dubbelmatch, och på den tredje dagen spelas returmöten från den första dagen.

Om matchen har avgjorts innan den tredje dagen så kommer yngre, mer oerfarna spelare att spela resten av matcherna. 

USA, en av grundarna till Davis Cup år 1900, har vunnit flest turneringar, 32 gånger. Australien ligger tvåa med 28 segrar.

I den här artikeln tar vi oss en titt på turneringens största skrällar!

Colombia (2019)

2010-talet har varit ett årtiende där Colombia gång på gång har fallit på målsnöret. 

De må vara nästan helt okända i online betting och tennis betting-sammanhang, men de gjorde avtryck i Davie Cup-sammanhang och gick till World Group Playoffs sju gånger mellan 2010 och 2018.

2019 var det äntligen dags och de tog sig till turneringens slutspel genom en seger med 4-0 mot Sverige.

Kanada (2013)

Kanada var frånvarande från the World Group mellan 2004 och 2010. Spanien hade vunnit tre av de fem senaste åren.

Det var en riktig mismatch på pappret, men på planen fick vi se något helt annat. Kanada chockade Spanien och vann med 3-2. Det är värt att nämna att Spanien inte hade med sina största stjärnor, men deras lag var ändå högre rankat än Kanadas.

Det var Spaniens första förlust i öppningsrundan sen 2006, och Frank Dancevic, rankad 166 i världen, spelade en stor roll i det!

 

Israel (2009)

Publiken i Tel Aviv kan heja fram vilken hemmaspelare som helst. De är fientliga och buar sina motståndare som om att varje match är en final - något som hjälpte mot Ryssland 2009.

Jonathan Erlich och Andy Ram är inte namn som är särskilt kända för sin dubbeltennis, men deras insats mot Marat Safin och Igor Kunitsyn tog Israel till tennisens största scen.

Safin och Mikhail Youzhny vad utan tvekan de största namnen i matchen, men det brydde sig inte det Israeliska laget om när de stod för en av de största skrällarna i Davis Cups historia.

Storbritannien (2016)

Med Andy Murray som frontfigur och en entusiastisk hemmapublik i Glasgow så var Storbritannien favoriter att slå Argentina och nå finalen. 

Murray mötte den talangfulla Juan Martin del Potro i den första rubbern. Han tog ledningen med 2-1 i set men föll till slut. Kyle Edmunds förlorade sen den andra rubbern. Murreybröderna höll hoppet vid liv för britterna med en vinst i dubbeln, och Murray tog sen Storbritannien till ett 2-2-läge med sin vinst i sin andra singelmatch.

Oturligt nog så var det inte menat för Storbritannien och Daniel Evans föll mot Leonardo Mayer i den avgörande femte matchen. 

Kazakhstan (2011)

Innan deras möte med Tjeckien 2011 så hade Kazakhstan aldrig nått World Group.

De slog inte bara Tomas Berdych lag, utan de vände från underläge 2-1 efter att Berdych levererade en seger i sin singelmatch och sen kammade hem dubbeln.

Efter det så vände det. Berdych föll mot Andrey Golubev och Mikhail Kukushkin vann den femte och avgörande matchen. Kazhakstan har följt upp skrällen 2001 med kvartsfinalplaceringar 2013, 2014, 2015 och 2018.

Zimbabwe (2001)

Australien vann Davis Cup 2002, och Zimbabwe har inte varit med i World Group sen 2001. 

Det gör den här historian ännu mer anmärkningsvärd då Wayne och Byron Black stod för sina livs bästa insatser när de sänkte Australien. 

Bröderna var de enda spelarna i laget och var tvungna att vända underläge 2-1. Båda spelade för kung och fosterland i returmötena och stod till slut för en av tennisens största skrällar.

Belgium (2015)

De var oseedade inför World Group och sågs som en outsider till Davis Cup 2015.

En seger i den första rundan mot andrasidade Schweiz var den perfekta starten på turneringen. Rundan efter tappade de bara två set när de vann med 5-0 mot Kanada.

Efter det följde en episk match där Belgien fick se Steve Darcis vann den femte rubbern och säkrade Belgiens första plats i finalen sen 1904. Men sagan fick inget lyckligt slut - det blev till slut Storbritannien som lyfte trofén.  

 

*Credit for the main photo belongs to Thibault Camus / AP Photo*

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Published at
2019-11-18T12:00:00